Tema Mærsk sælger olie- og gasforretning

Socialdemokratiet skuffet over oliesalg: Mærsk slipper tøjlerne

Mærsk burde ikke sælge sin olieforretning til franske Total, lyder det fra Socialdemokratiets top.

Finansordfører for Socialdemokratiet, Benny Engelbrecht, er utilfreds med Mærsk-salget til franske Total. (Foto: Jonas Skovbjerg Fogh © Scanpix)

Familien bag Mærsk-imperiet annoncerede i dag, at den vil sælge Mærsk Oil til franske Total i en gigantisk handel til 47 milliarder kroner.

Men det er en dårlig idé, lyder det fra oppositionens største parti, Socialdemokratiet.

Partiets finansordfører, Benny Engelbrecht, mener, at Mærsk burde tage større ansvar for forsyningssikkerheden af olie og gas i Danmark.

- Jeg bliver nødt til at udtrykke en skuffelse over, at Mærsk slipper tøjlerne og ikke vil være med til fremadrettet at påtage sig et ansvar for forsyningssikkerheden, siger Benny Engelbrecht til DR Nyheder.

Hvad skulle Mærsk have gjort?

- De skulle have fortsat med at påtage sig de forpligtelser, som de har påtaget sig igennem så mange år. Det er klart, at det er en privat virksomhed. Det kan vi ikke ændre på. Men derfor er det også på plads at udtrykke sin skuffelse. Vi har haft andre forventninger, siger Benny Engelbrecht.

Mener du det, fordi Mærsk igennem årene har opnået en række skattefordele?

- Det handler først og fremmest om at tage ansvar for forsyningssikkerheden, og derfor synes jeg, det er på sin plads at give udtryk for sin skuffelse, når vi havde forventet at Mærsk fortsatte sin forretning, siger Engelbrecht.

Er du bekymret for, at et udenlandsk selskab vil handle anderledes end Mærsk?

- Det er regeringen, som har forhandlet med olieindustrien, og det er regeringens opgave at sikre, at man fra den nye ejer lever op til samme vilkår, som Mærsk skulle leve op til, siger Benny Engelbrecht.

Mener du, at det reelt vil svække forsyningssikkerheden, når Total overtager ejerskabet af Mærsk Oil?

- Det kan jeg ikke sige noget om. Det er jo regeringens ansvar, at tingene kommer til at køre. Men derfor kan man stadig være skuffet over, at Mærsk ikke længere opfatter det som en del af deres ansvar over for det danske samfund, siger finansordføreren.

Flere danskere har i dag på sociale medier udtrykt skuffelse over, at Mærsk sælger ud af vigtige danske olierettigheder. Men regeringen ser ikke nogen grund til at ærgre sig over nyheden om det forestående salg.

- Salget er godt for Danmark, og det er godt, fordi vi dermed sikrer, at der fortsat kommer indtægter og fortsat kommer udvinding af gas og olie i Nordsøen, siger energiminister Lars Christian Lilleholt (V).

Mærsk har hidtil været den største operatør i Nordsøen og ejet 31,2 procent af Dansk Undergrunds Consortium, men den ejerpost får franske Total altså i 2018 sammen med Mærsks olie- og gasrettigheder, hvis den store virksomhedshandel falder på plads som forventet.

Se mere om salget af Mærsk Oil i TV Avisen kl. 21:30