Socialdemokratiet undskylder trusler mod nødhjælpsorganisation

Folkekirkens Nødhjælp følte sig presset til at pille kritisk video af Facebook.

Peter Hummelgaard (S) undskylder nu partiets kraftige reaktion på en kritisk video fra Folkekirkens Nødhjælp. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix 2017) (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Der lyder nu forsonende toner mellem Socialdemokratiet og Folkekirkens Nødhjælp, efter der i torsdags blev truet med et søgsmål om brud på ophavsretten.

Nødhjælpsorganisationen havde nemlig brugt to klip på i alt 14 sekunders varighed af partiformand Mette Frederiksen, der fremlagde Socialdemokraternes nye asyludspil, i en kritik af forslaget.

- Vi ved udmærket godt, at det var en overilet reaktion, og at det var for skarp, forklarer Peter Hummelgaard, som er socialdemokratisk EU-ordfører og medlem af Folketinget, i P1-programmet ’Shitstorm’.

- Vi synes også selv, at det har været en åndssvag måde at reagere på, understreger han.

Bægeret flød over

I radioprogrammet forklarer generalsekretær, Birgitte Qvist-Sørensen, at den kritiske video blev taget af Facebook, efter nødhjælpsorganisationen blev kimet ned og truet med advokater.

- Det kom på et tidspunkt, hvor det var sket rigtig mange gange inden for halvanden uges tid. Og at det for nogle enkelte var bægeret, der flød over, fortæller Peter Hummelgaard, som ikke selv var en af de socialdemokratiske ansatte, som kontaktede Folkekirkens Nødhjælp.

Som eksempel nævner han et billede, som Venstre havde lagt på de sociale medier.

Her var det første ord i det socialdemokratiske slogan ’velfærd først’ streget ud og erstattet med ’Afrika’.

Venstre valgte efterfølgende at trække det drillende billede tilbage.

Undskyldning modtaget

Birgitte Qvist-Sørensen anerkender, at Folkekirkens Nødhjælp havde taget ’vores retorik til kanten’.

- Jeg vælger at høre det som en undskyldning fra Socialdemokratiet, og det er jeg rigtig glad for, for jeg vil hellere tale indhold og substans i stedet for at true hinanden med advokater, siger hun.

Det bekræfter Peter Hummelgaard.

- Det er det da, og jeg håber også tilsvarende, at Folkekirkens Nødhjælp vil byde ind med konstruktive idéer i stedet for at skamme os ud på, at vi er helt galt på den. For det mener jeg ikke, at vi er, siger han.