Sociale medier inspirerer unge piger til 'lår-hul'

Billeder af syletynde ben på især Instagram fænger unge, og bekymrer eksperter.

Fænomenet 'thigh gap' - på dansk 'lår-hul' - lever primært i amerikanske medier, på blogs og hjemmesider, men begrebet er også velkendt blandt mange danske teenage-piger. (© AP Graphics)

På sociale medier som Instagram, Tumblr og Youtube florerer tusindvis af billeder med unge piger, der har så tynde ben, at lårene ikke rører hinanden, når de står med samlede fødder.

Fænomenet kaldes 'thigh gap' - på dansk 'lår-hul' - og mens det primært lever på amerikanske medier, blogs og hjemmesider, er begrebet også velkendt blandt mange danske teenage-piger, fortæller blandt andre 16-årige Jamila Issa fra København.

- Jeg hører tit folk, der stræber efter det her ideal, mellemrum mellem benene, som noget de går rigtig meget op i, og som de ofte ser på billeder, siger Jamila Issa, som dog ikke selv efterstræber efter det omtalte 'lår-hul'.

Et overvældende hit på Google

Googler man "thigh gap", får man omkring 800.000 hits, mens Youtube leder frem til knap 25.000 videoer med begrebet, og søgningen #thighgaps på Instagram resulterer i adskillige nye billeder af ekstremt tynde ben hver eneste dag.

- Det foregår rigtig, rigtig meget på de sociale medier, for det er jo dér, folk har muligheden for at fremstille sig selv på en helt bestemt måde, siger Jamila Issa.

Anna Bjerre, der er psykolog og leder af girltalk.dk, en anonym rådgivningslinje for piger mellem 12 og 25 år, nikker genkendende til unge pigers fokus på 'thigh gap'.

- Det hører vi jævnligt, ligestillet med mange andre kriterier om hvordan man bør se ud som pige, siger Anna Bjerre, som bekræfter, at netop de sociale medier spiller en afgørende rolle for de unges selvopfattelse.

- De sociale medier er jo blevet et parallelt univers, som pigerne bevæger sig i på lige fod med den virkelige verden. Og så kan det godt være, at mange mener, at det ikke spiller den store rolle, men det er jeg nu overbevist om, at det gør, fordi pigerne tilbringer så meget tid og vurderer sig selv ud fra det sociale medie, de er på.

Nyhed for fagfolk

Sidder man som forælder til en teenagepige og undrer sig over, at man ikke har hørt begrebet før, er man imidlertid ikke alene.

Gabriella Rehfeld, der rådgiver unge om psykosociale og seksuelle spørgsmål hos Ungdomsmodtagelsen på Frederiksberg, har ikke hørt fænomenet, før DR Nyheder præsenterer hende for det.

- Og først da jeg spurgte min datter på 16, om hun kendte til det, forstod jeg, at det er noget, som åbenbart er et defineret mål hos nogle unge piger, siger hun.

Det samme er tilfældet for sundhedsplejerske Lone Kjær Hein, der som projektleder under Sundhedsstyrelsen blandt andet har været med til at udforme rammerne for seksualundervisning.

- Jeg kan forstå, når jeg har spurgt mine veninder, at det er noget, de har hørt fra deres teenagedøtre. Og at der også er enkelte, som faktisk forsøger at opnå det, siger hun.

Selv har sundhedsplejersken endnu ikke hørt om begrebet gennem sit arbejde på forskellige skoler.

- Men det kan sagtens være, at det er noget, de unge snakker om, når jeg kommer tilbage efter sommerferien, fortæller Lone Kjær Hein.

Ekspert: De voksne halter altid bagefter

Spørger man Thomas Bigum, der lever af at rådgive virksomheder om færden på sociale medier, kommer det ikke som nogen overraskelse, at et fænomen som 'thigh gap' lever "under radaren" fra eksperter og forældre.

- Det er meget sigende for den tid vi lever i, hvor der simpelthen er flere unge, der har taget de her medier til sig, end der er eksperter til at opdage dem. De kommer senere, siger Thomas Bigum og tilføjer:

- Den ældre og lidt mindre digitale generation skal jo lige møde på arbejde og hjem fra sommerferie, før tingene er nået til deres dagsorden.

Sundhedseksperter: Bekymrende fænomen

Flere udenlandske medier har på det seneste fortalt, hvordan unge piger nærmest har sultet sig selv ihjel i forsøget på at opnå 'thigh gap'. Da man ikke har muskler på inderlårene, er det et fænomen, man ikke kan træne sig til, men kun sulte sig til.

Samtidig lyder fra fra eksperter, at kroppe er bygget så forskelligt, at det for nogle simpelthen er fysisk umuligt at opnå lufthulle mellem lårene.

Herhjemme finder de sundhedsfaglige eksperter det derfor bekymrende, at fænomenet kan stortrives på de sociale medier, uden at forældre eller fagfolk kender til det.

- Det er fokus på kroppen som mål og udstillingsstykke for, hvor succesfuld man er i livet, og det vil sige, at det kan få spiseforstyrrelser og træningsforstyrrelser mere udbredt, siger Gabriela Rehfeld fra Ungdomsmodtagelsen på Frederiksberg.

Hun påpeger, at det for piger, som forsøger at opnå 'thigh gap', ofte handler om andet og mere end et "lige det stykke kød på inderlåret".

- Det handler mere om, hvordan de egentlig har det. Ofte, når nogle er så fokuseret på deres krop, kan det dække over mange andre svære ting i livet, siger hun.

Selv om mange kommentarer på de sociale medier tager afstand fra og kritiserer de tynde ben, frygter Gabriela Rehfeld ligesom Anna Bjerre fra girltalk.dk og sundhedsplejerske Lone Kjær Hein, at billeder og debatter på internettet kan være med til at gøre eksempelvis 'thigh gap' til en målestok for unge piger, som dermed får et forvrænget billede af, hvordan man bør se ud.

- Så jeg tror desværre, at de sociale medier nok skal komme til at bære det her langt, siger Lone Kjær Hein.

Facebook
Twitter