Socialminister er bekymret: Ekstremister deler Danmark i to

Venstreradikale sidder tungt på København, mens det yderste højre er i provinsen. Socialministeren er bekymret.

(Foto: © Laszlo Balogh, Scanpix)

Højreradikale bor i provinsen og er fra den lavere middelklasse, mens venstreekstremister holder til i hovedstaden og har forældre i den øvre middelklasse eller overklassen.

Sådan lyder den korte konklusion af en kortlægning, som cand.mag. og ekstremismeforsker Chris Holmsted Larsen har foretaget for Socialministeriet, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten søndag.

Opdelingen er problematisk på flere planer. Det betyder blandt andet, at det i praksis ikke er muligt for stærkt højreorienterede grupper at holde demonstrationer i det centrale København.

- Der har været optræk til demonstrationer flere gange, men politiet har ikke givet tilladelse og i stedet tilbudt folk at holde demonstrationer andre steder ud fra et sikkerhedsmæssigt synspunkt, siger Chris Holmsted Larsen.

Svært at ændre på

Problemet er bare, at opdelingen er svær at ændre, påpeger han.

- Det får en selvforstærkende effekt, for når man først har etableret en politisk kultur i et område, så tiltrækker man dem, som har bestemte holdninger, mens dem fra den anden fløj flytter væk, siger ekstremismeforskeren.

Kampen mellem fløjene kommer til udtryk ved blandt andet hackning, chikane og voldelige overfald. Det har man eksempelvis set i Aarhus, der både er provins og storby.

Det kan gå rigtig galt

Socialminister Karen Hækkerup (S) bryder sig ikke om det billede af politisk ekstremisme, som rapporten tegner.

- Jeg ser på det med grumme alvor. Man behøver bare at se til Norge for at se, hvor galt det kan gå. Eller til Malmø, hvor de også har en stor sag, siger hun til avisen med henvisning til Breivik-massakren og den racistiske snigskytte i Sverige.

Socialministeriet igangsætter nu et toårigt forskningsprojekt, der skal give en meget detaljeret beskrivelse af de ekstremistiske miljøer, herunder hvor mange tilhængere hver gruppe har.

Projektet omfatter både politiske ekstremister og radikale, religiøse grupper, eksempelvis salafisterne.

/ritzau/