Socialrådgivere tier om udsatte børn

Socialrådgivere overser med vilje børn, der svigtes af systemet, af frygt for, at en klage til Ankestyrelsen kan koste dem jobbet.

Socialrådgivere rækker ikke udsatte børn hånden, når kommunen fejler - af frygt for at klagen kan koste jobbet (Foto: lifan © Stock exchange)

Mange socialrådgivere undlader at underrette ankestyrelsen, når kommunerne ikke lever op til lovgivningen om at varetage barnets bedste tarv. De tier af frygt for, hvilke konsekvenser det kan få for dem på deres arbejdspladser, skriver Berlingske Tidende.

Klage giver repressalier

Formanden for Dansk Socialrådgiverforening Henrik Breinholt mener at en underrettelse til ankestyrelsen, der kigger kommunerne over skulderen i alle sociale sager, ofte få konsekvenser for den enkelte socialrådgiver:

- Størstedelen af dem, der underretter, oplever, at de efterfølgende bliver indkaldt til en kammeratlig samtale med chefen, en markant dårligere stemning på arbejdet eller måske ligefrem en fyring, med en anden begrundelse selvfølgelig, siger Henning Breinholt.

Tavshed og gråzoner

Mia Heick er sagsbehandler på behandlingscentret KABS i Glostrup og har arbejdet som socialrådgiver i mere end 25 år og har samtidig undervist andre socialrådgivere i underretningspligt. Og hun kender til flere sager, der burde være indberettet:

- Jeg har haft kendskab til omtrent to sager i løbet af de seneste to år, som Ankestyrelsen burde have haft kendskab til, men som aldrig er blevet underrettet. Dertil kommer de mange gråzonetilfælde, siger Mia Heick, der selv har gjort brug af underretningen to gange.

Ytringsfrihed på børneområdet

Socialrådgivernes formand Henning Breinholt efterlyser større åbenhed, så socialrådgiverne føler sig trygge ved at underrette ankestyrelsen.

- Vi får jo aldrig en reel diskussion om problemerne på børneområdet, hvis ikke vi har en ordentlig ytringsfrihed, siger Henning Breinholt.

Ud af arbejdsgiver-rollen

Men problemet opleves ikke så alvorligt i Kommunernes Landsforening, hvor formand Erik Fabrin har svært ved at genkende situationen:

- Sådan mener jeg overhovedet ikke, at kommunerne optræder som arbejdsgiver. Hvis der er enkelte tilfælde, hvor sådan noget sker, så må vi selvfølgelig kigge på de sager, lyder det fra KL.

Minister: Uacceptabelt at tie

Velfærdsminister Karen Jespersen mener ikke, at det kan være rigtigt, at sagsbehandlere skal føle sig usikre på hvilke konsekvenser en underretning vil få:

- Det er simpelthen ikke acceptabelt, hvis socialrådgivere skal være bange for at miste deres arbejde ved at fortælle om børn, der har brug for hjælp. Jeg håber virkelig ikke, at der er ansatte, der ikke gør opmærksom på, at et barn trænger til hjælp, siger Karen Jespersen i en kortfattet skriftlig kommentar.

Ankestyrelsen får i følge ankechef Henrik Horster hvert år omkring ti indberetninger om svigt fra kommunernes sagsbehandlere. Men socialrådgivere mener, at antallet af reelle tilfælde er langt højere.

Facebook
Twitter