Socialrådgiverne: Det er alt for sent, at ministeren vil hjælpe kontanthjælpsmodtagerne

Beskæftigelsesministerens ønske om at gennemgå kontanthjælpsmodtagernes sager på ny imponerer ikke Majbrit Berlau.

Beskæftigelsesministeren lover, at syge kontanthjælpsmodtagere skal sorteres fra. Men Majbrit Berlau, formand for Dansk Socialrådgiverforening, mener, at det kommer alt for sent. (Foto: © Jørgen Søby, DR Nyheder)

Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) vil have de syge kontanthjælpsmodtagere over på andre ydelser, fortalte han på et samråd indkaldt af Beskæftigelsesudvalget i dag.

Udmeldingen kommer få uger før, at omkring 31.000 kontanthjælpsmodtagere får færre penge at leve for, når kontanthjælpsloftet og den såkaldte 225-timers regel træder i kraft.

Men det er alt for sent, at ministeren vil have ”vendt bunken”, mener formand for Dansk Socialrådgiverforening, Majbrit Berlau.

- Vi har igennem rigtig, rigtig lang tid påpeget, at dem, der er på kontanthjælp, er syge, de har sociale problemer og er nedslidt. Det er ikke mennesker, der kan motiveres af økonomiske incitamenter, siger hun.

Majbrit Berlau deler dog opfattelsen af, at kontanthjælpssystemet i dag rummer alt for mange, der burde være på en anden ydelse.

- Kontanthjælpssystemet er blevet sådan en skraldespand for de borgere, der er blevet til overs fra andre reformer. De burde ikke høre til i kontanthjælpssystemet, men der er ikke andre systemer, som det er nu.

- Er det så fordi dine medlemmer (socialrådgiverne, red.) der sender dem det forkerte sted hen, når de kommer ned i jobcentret?

- Nej, det er fordi loven er indrettet sådan. Det er det, kommunerne administrerer efter, siger Majbrit Berlau.

Enhedslisten: Det er en hån mod mennesker

Enhedslistens beskæftigelsesordfører, Finn Sørensen, stillede flere spørgsmål til ministeren ved dagens samråd. Men han er ikke tilfreds med de svar, han fik.

- Jeg synes, det er en hån mod mennesker, som kommunen har vurderet til ikke at kunne forsørge sig selv med lønarbejde, siger Finn Sørensen.

Han bifalder ministerens ønske om, at flere kontanthjælpsmodtagere skal over på andre ydelser – men tror ikke på, at det bliver til virkelighed.

- Jeg har ikke hørt nogen konkrete løfter om at hjælpe de mennesker, der bliver berørt af det her i dag, siger Finn Sørensen.

Beskæftigelsesministeren håber at skaffe ekstra midler til at kunne gennemgå borgeres sager ved forhandlingerne om satspuljemidlerne i efteråret.