Socialstyrelse: Indsats til de udsatte unge er ikke god nok

Institutioner risikerer at blive 'læreanstalter' til kriminalitet, smener Socialstyrelsen

I dag er Socialminister, Karen Hækkerup, kaldt i samråd, efter at 21Søndag har afdækket forholdene på døgninstitutionen Nexus i Københavns Kommune. (© DR)

Hvert år bliver der brugt milliarder af skattekroner på udsatte unge, der placeres på døgninstitutioner eller i specialdesignede projekter. Det er ofte unge med både misbrugs- og psykiske problemer, som mere eller mindre er opgivet af det etablerede system.

Men strategien er slået fejl. Det erkender direktør i Socialstyrelsen, Knud Aarup, over for DR Nyheder:

- Vores indsats over for udsatte unge er ikke god nok. Efter 30 år kan man se, at det stadig er de samme, der har problemer. Kun et fåtal får det bedre, og mange institutioner er i dag læreanstalter til hvordan man laver kriminalitet i fremtiden, siger han.

Kritik af traditionelle døgninstitutioner

Anbringelser koster hvert år staten og kommunerne omkring 15 milliarder kroner, og landets døgninstitutioner har den seneste tid præget mediebilledet: I Nordjylland er ansatte på institutionen Solhaven tiltalt for vold. Ved Skanderborg er lederen på institutionen Elverkær dømt for seksuelle overgreb, og på institutionen Nexus i Jægerspris bliver misbruget af euforiserende stoffer blandt beboerne kritiseret.

Det har fået fremtrædende eksperter på området til at kritisere behandlingen af anbragte unge. Flere kalder indsatsen decideret forfejlet:

- Man risikerer i dag, at de unge bare bliver parkeret på institutioner, i stedet for at man lægger en klar plan for den unge, siger Peter Albæk, der er formand for Børns Vilkår.

Smitter med negativ adfærd

Traditionelle døgninstitutioner er hidtil blevet kritiseret af juraprofessor og tidligere formand for Kriminalpræventivt Råd, Eva Schmidt. Hun mener, at de unge på institutionerne 'smitter' hinandens negative adfærd:

- Ved at samle alle disse unge, som har problemer med at finde ud af det sammen, så kan det næsten ikke gå andet end galt. Det ville jo være meget bedre, hvis de kunne blive anbragt et sted, hvor der også er normale unge. At de i hvert fald kunne komme ud på uddannelser, i lærerpladser – og opleve unge, de kan spejle sig i. Det de her unge mangler er gode spejlbilleder, siger Eva Schmidt.

Samråd med minister i dag

I dag er Socialminister, Karen Hækkerup, kaldt i samråd om temaet, efter 21Søndag kunne afdække forholdene på døgninstitutionen Nexus i Københavns Kommune, som hvert år modtager unge med problemer. Det er blandt andre socialordfører for Venstre, Ejvind Vesselbo, der har kaldt ministeren i samråd:

- Det her er et problem, der skal stoppes. Døgninstitutionerne skal tage sig selv i nakken, for hashen fastholder de unge i et kriminelt miljø, og de bliver jo netop anbragt, fordi de skal hjælpes ud af misbrug og kriminalitet, siger han.

Facebook
Twitter