Sociolog om gæstfrihed i julen: Det har vi aldrig set før i Danmark

750 danskere har meldt sig til Røde Kors' juleprojekt "Julegæster". Det er udtryk for en hjælpsomhed, vi aldrig før har set i Danmark, siger sociolog.

750 danskere har meldt sig til Røde Kors' juleprojekt "Julegæster". Det er udtryk for en hjælpsomhed, vi aldrig før har set i Danmark, siger sociolog. (© DR)

Røde Kors igangsatte for 10 dage siden et projekt, der gik ud på at matche gæstfrie danskere med mennesker, som ikke har nogen at holde jul med.

Over 600 danskere har meldt sig som juleværter, mens lidt over 130 har meldt sig som gæster. Og de tal viser en helt ny tendens i den danske befolkning, mener sociolog Eva Steensig.

- Det er helt nyt. Vi har aldrig set det før historisk i Danmark, siger hun og forklarer, at finanskrisen kan være en af grundene til, at danskerne er blevet mere hjælpsomme.

- Vi befinder os i en krisetid, hvor vi forsøger at gøre en forskel. Det kan godt være, at vi ikke kan gøre noget for klimaforandringerne eller verdensøkonomien men vi kan gøre noget i det små. Det er det her et klassisk eksempel på, forklarer Eva Steensig til DR Nyheder.

Langt flere end forventet

Røde Kors selv har også været meget overrasket over, at tilmeldingerne blev ved med at strømme ind.

- Det overgår langt over, hvad vi havde regnet med. Det viser, at der er en åbenhed i danske familier til at bekymre sig om hinanden i juletiden, siger generalsekretær i Røde Kors, Anders Ladekarl.

Flere private initiativer

Og Eva Steensig mener ikke, at danskerne er færdige med at igangsætte og melde sig til at hjælpe.

- Vi ser i stigende grad, at privatpersoner og virksomheder selv tager ansvar. Folk vil gerne bestemme, hvor og hvem man vil hjælpe. Det betyder også, at man i stigende grad skal vænne sig til at tage imod hjælp fra private, siger hun.

Røde Kors valgte at starte dette initiativ, fordi flere tusinde danskere sidder alene juleaften. Flere end 132.000 danskere skal i år sidde alene, viser en måling, som Epinion har foretaget for DR Nyheder. Frem til klokken 12.00 den 23. december kan man tilmelde sig som julegæst eller julevært på Røde Kors' hjemmeside.