Sød musik fjerner stress hos hjertesyge

Nyt forskningsprojekt skal vise, om musik i ambulancen betyder livsvigtig afstresning for hjertepatienter i afgørende minutter under transporten til sygehuset.

Musik i ambulancer kan muligvis nedbringe hjertepatienters stressniveau. (© Colourbox)

Sirenehyl, bippende apparater og klaprende døre generer de fleste. Men for en akut hjertepatient kan stress betyde liv eller død.

Et nyt forskningsprojekt skal vise, om musik i ambulancen kan redde liv for hjertesyge på vej til hospitalet.

- De mange lyde under transporten i ambulancen, især sirenen, stresser hjertepatienterne maksimalt. Stress er gift for hjertepatienter, og derfor kan det være afgørende, at vi minimerer den dårlige lyd i ambulancerne, siger Per Thorgaard, ledende overlæge ved Anæstesi- og Intensiv Terapi på Aalborg Sygehus ved Århus Universitetshospital.

Placerer mikrofoner ved patienternes øre

Han er en af initiativtagerne til undersøgelsen. Han og kollegerne har lavet foreløbige undersøgelser ved at placere mikrofoner ved hjertepatienters ører under ambulancetransport og optaget de lyde, der gik ind i hjernen på patienterne.

- Patienterne angav især sirenehyl, motorstøj, raslelyde og elektroniske stemmer fra apparatur som de værste "stressere". Tilsvarende havde lyde som menneskelig tiltale den største beroligende effekt, siger han.

Hjertepatienter transporteres ofte længere end andre, fordi de indlægges på regionernes specialafdelinger for hjertesygdom. Fra yderdistrikterne betyder det let en transporttid på over 20 minutter.

Designet musikmiljø

Per Thorgaard og hans kolleger vil derfor sammen med Falck teste musikken på hjertepatienter i ambulancerne i yderdistrikter i Region Nordjylland.

- Gør musikken en oplevelsesmæssig forskel for patienterne og nedsætter deres stressniveau, så vil et "designet musikmiljø" uden tvivl blive indført i alle ambulancer landet over, siger Per Thorgaard. Han forventer, det kan gøres ret billigt.

FacebookTwitter