Søfartsstyrelsen udsteder forbud mod at fiske og dykke ved gammel ubåd

Fundet af gammel ubåd på havbunden i Nordsøen får Søfartsstyrelsen til at udstede forbud mod at fiske og dykke i området.

Det er denne båd og ansatte i dykkerfirmaet JD-Contractor A/S, der har fundet den gamle ubåd.

Fundet af en gammel ubåd ved den jyske vestkyst får Søfartsstyrelsen til at udstede forbud mod at fiske, dykke og kaste anker i en radius af 1.000 meter fra det gamle vrag.

Forbuddet kommer efter, at Søfartsstyrelsen og Forsvaret har modtaget en advarsel fra et hold dykkere, som netop har fundet ubåden med ueksploderede miner og torpedoer ombord.

- På baggrund af indberetningen har Søfartsstyrelsen udstedt forbud mod dykning, ankring og fiskeri i en radius af 1.000 meter omkring vragets position af hensyn til faren for ueksploderet ammunition ombord, skriver Søfartsstyrelsen til DR.

Fundet af den gamle ubåd får Forsvaret til at holde ekstra øje med trafikken i området, der ligger otte til ti kilometer vest for Esbjerg ud mod Horns Rev 17 meter under havets overflade.

- Vi holder ekstra øje med området. Det er så tæt på land, at vi har god radardækning på det, og vi kan dermed holde øje med, at der ikke er både, som ligger stille og skal til at fiske oven på den, siger Klaus Randrup, vagtholdsleder i Forsvarets Operationscenter, Værnsfælles Kommando.

Han kan endnu ikke sige, hvad der kommer til at ske med den gamle ubåd, som ifølge dykkerne er den tyske ubåd UC-30, der sank under Første Verdenskrig.

- Der ligger tusindvis af gamle miner i de danske farvande fra de to verdenskrige, så det er ikke nyt for os, at der er den slags ting på havbunden, men det er selvfølgelig ganske bemærkelsesværdigt, at man finder en ubåd så tæt på land, siger Klaus Randrup.

Fiskere i området skal ikke være nervøse for de 18 miner og seks torpedoer på ubåden.

- Så længe de gamle ting ligger nede på bunden, er de ikke farlige, fortæller Klaus Randrup.

- Der, hvor det kan blive farligt, er, hvis der er nogen, der fisker det op og trækker dem fri af vandet, så de eksplosiver, der måtte være, begynder at tørre. Så kan det blive ustabilt, og så kan det blive farligt.

- Det er også derfor, der er lavet en forbudszone i forhold til fiskeri, ankring og dykning.

Det var i forbindelse med et DR3-program, at det private dykker-firma fandt den tyske ubåd, som sank under Første Verdenskrig. Få historien fra TV Avisen her:

FacebookTwitter