Søren Brostrøm: Mundbind giver ikke mening lige nu

Sundhedsstyrelsen holder øje med det stigende smittetal, men støtter ikke krav om mundbind nu og her.

Ifølge Søren Brostrøm giver det ikke mening at indføre krav om at bære mundbind i det offentlige rum lige nu.

Der er endnu ingen grund til, at danskerne skal bære mundbind, når de færdes rundt omkring i samfundet.

Hvad enten de cykler, køber ind eller benytter offentlig transport.

Det fastslår Sundhedsstyrelsens direktør, efter flere eksperter i den seneste tid har diskuteret et eventuelt krav om mundbind i Danmark.

- Mundbind giver ingen mening i den nuværende situation, hvor vi stadig har en meget lav smitte i Danmark, siger Søren Brostrøm.

- Men kan det på sigt give mening, når vi rykker sammen i den kollektive trafik og andre situationer? Det er selvfølgelig noget af det, vi skal vurdere, konstaterer han.

Forsker: Overbevist om mundbind

Beskeden kommer, efter flere eksperter i en række medier har forudsagt, at danskerne snart bør forberede sig på at bære mundbind.

- Jeg føler mig ret overbevist om, at vi kommer til at bære mundbind. Det har mange fordele, som vi er blevet klar over i løbet af den seneste tid, sagde Thomas Benfield, der er forsker i infektionssygdomme på Hvidovre Hospital, i går til DR Nyheder.

- Det vil være i særlige situationer, hvor man kommer tæt på og ikke kan holde afstand. Typisk i offentlig transport, hos lægen eller i forretninger, siger Thomas Benfield.

Fordobling af nye smittetilfælde

Baggrunden er de seneste ugers sygdomstal, hvor antallet af ugentlige smittetilfælde stort set er fordoblet på tre uger.

Fra 123 nye tilfælde af covid-19 i begyndelsen af juli til 264 i uge 29. Det er en udvikling, der har fået eksperter til at advare om, at coronaepidemiens anden bølge er begyndt.

En af dem er Viggo Andreasen, lektor ved Institut for Naturvidenskab og Miljø på Roskilde Universitetscenter og ekspert i epidemi-matematik.

- Antallet af nye smittetilfælde har været stigende i de seneste tre uger. Og det er så stor en stigning, at det ikke bare er en statistisk tilfældighed, siger han til P1 Morgen.

- Sådan ser en eksponentiel vækst ud i begyndelsen, så det her er begyndelsen på, hvad man kan kalde en ny bølge.

Han opfordrer myndighederne til at handle, inden det er for sent.

- Hvis ikke vi griber en lille smule ind for smittespredningen, så har vi 1.000 smittede per dag om 6-8 uger. Der skal ske et eller andet, siger Viggo Andreasen.

Brostrøm: Afviser 'anden bølge'

Sundhedsstyrelsens direktør siger, at man er opmærksom på udviklingen.

- Der er ingen tvivl om, at vi holder meget nøje øje med tallene på tværs af landet og lokalt for at se, om der er redskaber, vi har i værktøjskassen, der skal i brug. Der er mange knapper, man kan dreje på, siger Søren Brostrøm.

Tyder udviklingen på, at vi skal til at skrue på nogle knapper?

- Det kan jeg ikke sige. Der kan være mange forskellige årsager. Vi ser nogle tendenser og holder skarpt øje med det. Særligt fordi folk kommer hjem fra ferie og begynder at arbejde. De kommer måske hjem fra lande, hvor smittetrykket er lidt større end i Danmark.

- Derfor må vi forvente at se lidt mere smitte. Jeg tror, det er mere korrekt at sige, at det er en opblussen af den epidemi, vi befinder os i, snarere end at tale om en anden bølge, siger Søren Brostrøm.

Så der er ikke tale om en anden bølge?

- Jeg tror det er mere korrekt at sige, at vi stadig har kontrol med epidemien. Vi er stadig midt i den, måske endda midt i første bølge. Vi har bare fået klemt den ned, men nu begynder vi at se lidt opblussen igen. Det holder vi øje med, også i forhold til, om der skal laves yderligere tiltag.

Artiklen er opdateret fra 240 til 264 smittede i uge 29, efter Statens Serum Institut har udgivet nye tal.