Søren Brostrøm: 'Undgå store fejringer nytårsaften'

Coronasmitten sætter endnu engang en kæp i hjulet for den helt store nytårsfejring

Nytårsfesten bør i år begrænses, lyder opfordringen fra direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm. (Foto: © Tim Kildeborg Jensen, Ritzau Scanpix)

Nytårsaften plejer at betyde store fester, bulder og brag, men på grund af den stigende coronasmitte bliver nytårsaftenen i år anderledes.

Og hvis du havde set frem til den helt store fejring nytårsaften med en masse venner fra nær og fjern, så kan du godt begynde at ændre planer, hvis du følger rådet fra direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm.

På et pressemøde i dag opfordrede han nemlig til, man ses med så få som muligt ved fejringen af det nye år.

- Hvis mange af jer allerede nu tænker på nytårsaften. Vil jeg tydeligt sige, I skal ikke planlægge efter kæmpestore fejringer, lyder det Søren Brostrøm.

- Vi beder jer om at holde jer til at se så få som muligt, siger han.

I dag har smittetallet for anden dag i træk været over 13.000. Det er det højeste antal smittede på et døgn, siden coronasmitten kom til Danmark i marts i 2020.

De høje tal lige før juleferien vækker bekymring hos myndighederne, fordi de også forventer, at smitten vil stige yderligere hen over julen, når familier skal samles om juletraditionerne.

Afviser forsamlingsloft

Sidste år var der forsamlingsloft på 10 personer i det offentlige rum i juletiden samt nytårsaftenen.

Det gjaldt dog ikke i private hjem, men dengang var der en kraftig opfordring fra myndighederne til, at man ikke skulle samles flere end 10 personer nytårsaften.

Og de 10 personer skulle begrænses til ens allernærmeste, og det måtte gerne være de samme personer, som man havde holdt jul med.

Søren Brostrøm afviser, at der kommer et forsamlingsloft, men han opfordrer til, at man begrænser selskabet til få mennesker.

- Hold jer til den nærmeste familie og den helt nærmeste omgangskreds nytårsaften, siger Søren Brostrøm.

Opfordringen lød sidste år også på, at man skulle undgå steder, hvor mange samles, og holde sig til sit eget nytårsselskab hele aftenen.

Store julefrokoster bør aflyses

Plejer du at holde julefrokost i juledagene er meldingen fra Sundhedsstyrelsen også klar.

- Aflys de store julefrokoster. Tænk på familien og bring ikke smitten videre, siger Søren Brostrøm.

Anbefalingen om at aflyse julefrokoster er ikke ny. På et pressemøde den 7. december opfordrede myndighederne til, at man aflyste julefrokoster og begrænsede sociale arrangementer for at nedbringe smitten.

Hvis man er testet positiv, eller hvis man er nær kontakt til en smittet, skal man blive hjemme, siger Søren Brostrøm og opfordrer alle til at lade sig vaccinere.