Søren Pape om kampen for at blive statsminister: 'Mit livs værste år'

De konservatives formand er ikke længere statsministerkandidat, og han har svært ved at se for sig, at det igen skal komme på tale.

- Frygteligt, sorgfuldt og meget presset.

Sådan beskriver de konservatives formand, Søren Pape Poulsen, det år, hvor han gik efter landets øverste embede - statsministerposten.

Han stod på sin karrieres top. Meningsmålingerne var høje, tilhængerne var begejstrede og Pape var et realistisk bud på en ny, borgerlig leder. Men så begyndte nedturen.

- Mit livs værste år, fortæller han i et længere interview med 21 Søndag.

Først med topskatten, som Pape tydeligt lod vælgerne vide, at han ville afskaffe. Efterfølgende begyndte historierne at rulle om hans daværende mand, Josue Medina Vasquez Poulsen.

Eksempelvis kunne Ekstra Bladet fortælle, at Søren Pape Poulsens mand ikke var nevø til den tidligere præsident i Den Dominikanske Republik, som den konservative toppolitiker ellers tidligere havde sagt.

Han var desuden heller ikke jøde, som Pape ellers også tidligere havde fortalt. I kølvandet på de mange afsløringer lod Søren Pape Poulsen og Josue Medina Vasquez Poulsen sig til sidst skille.

De personlige sager, der også indbefattede en uheldig udtalelse om Grønland, gjorde sit indhug i de ellers lovende meningsmålinger. Konservative gik fra 16,7 procent svarende til 31 mandater til 13,4 procent på en enkelt måned.

De stod ellers til at blive det største borgerlige parti, og Pape var dermed blå bloks oplagte statsministerkandidat.

Søren Pape, er du stadigvæk statsministerkandidat? Ja eller nej.

- Ej, det er jeg ikke på nuværende tidspunkt.

Bliver du statsministerkandidat igen? Ja eller nej.

- Det ser jeg ikke sådan lige umiddelbart for mig. Men jeg bliver en kandidat, der vil kæmpe for konservative værdier og konservativ politik i en verden, der er i brand, og hvor vi trænger til noget ro og stabilitet.

Søren Pape Poulsen erkender, at det var "tåbeligt" at melde ud, at Konservative ville afskaffe topskatten:

'Skylden ligger kun ét sted, og det er hos mig'

Pape erkender i dag, at ansvaret for de konservatives fiasko ligger hos ham.

- For at være ærlig. Skylden ligger kun ét sted, og det er hos mig. Det var dårligt, det jeg gjorde i valgkampen. Det var faktisk helt forfærdeligt, siger han.

- Det begynder jo med, at vi melder noget helt tåbeligt ud, netop at vi vil fjerne topskatten.

Den konservative valgkamp kollapsede, og mens Søren Pape Poulsen skulle give den alt, hvad han kunne for at hive vælgerne i land, havde han ikke engang lyst til at se vælgerne i øjnene.

Under valgkampen turnerede partiet rundt i Danmark, ligesom mange andre partier også gjorde. En dag er de nået til en ny by, og foran bussen stod glade og spændte vælgere.

- Alle er glade, folk skal ud af bussen, og det eneste, jeg ikke har lyst til, er at gå ud af den bus. Jeg har bare lyst til at blive i den bus, siger han.

Valgkampens ende talte sig eget sprog. Søren Pape Poulsen blev ikke Danmarks statsminister, og partiet endte med en stemmeprocent på 5,5 og med ti mandater.

Det blev som bekendt i stedet Mette Frederiksen (S), der kunne sætte sig i stolen som landets leder, og til trods for et rødt flertal holdt hun fat i sit ønske om en bred regering.

Den endte med at bestå af Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne. Der blev ikke plads til Konservative.

K-politikeren kom ud af balance under valgkampen, fortæller han: