Søren Pape om møde med kriminel fra ghetto: Får lyst til at sige 'tag dig sammen og få dig et liv'

Vi bliver som dyr, når vi er i fængsel, lyder opråbet fra en tidligere straffet i Gellerupparken.

Dobbeltstraf virker ikke. Til gengæld gør det de kriminelle dobbelt så kriminelle.

Sådan lyder budskabet fra Abdula-Rahma Halima, der har siddet flere år i fængsel.

- Det gør os jo ikke til bedre mennesker. Man er mere ligeglad, når man kommer ud. Vi bliver nærmest som dyr derinde, siger han.

Han møder tidligere justitsminster Søren Pape Poulsen i Gellerupparken. Her er den konservative partiformand på besøg i to dage i forbindelse med det nye DR2-program 'Realitytjek - Søren Pape i ghettoen'.

- Tag dig sammen

Pape er manden bag dobbeltstraf, bandepakken og den seneste ghettopakke. Og han er svær at overbevise om, at strengere straffe er den forkerte vej.

- Jeg har lyst til at sige: Helt ærligt - tag dig sammen og få dig et liv.

Men det er ikke kun de kriminelle, der synes, strengere straffe er den forkerte vej at gå. I bazaren møder Søren Pape Poulsen også Metin Usta, der er leder af Metins Grill i bazaren.

- Hårdere straffe virker ikke. I fængslet bliver man for første gang for alvor medlem af det kriminelle miljø, siger han.

Svært at få arbejde

Også to unge mænd, der beskriver sig selv som 'banditter, der behersker sig', mener, politikeren har helt gal fat.

For kriminalitet betaler sig - særligt når man ikke kan få et arbejde. Både Ahmad Tarek Younes og Ayman Ismail Sadik har nemlig svært ved at få et arbejde.

- Så gør noget ved dét. Lad være med at sætte folk i fængsel, sørg for, at de kan lave noget andet end kriminalitet, og giv dem nogle andre muligheder, siger Ayman Ismail Sadik.

Ifølge Søren Pape Poulsen er det et spørgsmål om både og.

- Vi skal gøre alt, hvad vi kan, for at holde folk væk fra kriminalitet. Og så er der så nogen, der forbryder sig så meget mod samfundets love, at det skal der være en konsekvens af.