Søren Pind barsler med 10 bud til den demokratiske dansker

Uddannelsesminister Søren Pind (V) vil lave en liste med 10 grundlæggende værdier, som danske statsborgere skal leve op til.

Uddannelsesminister Søren Pind (V) forestiller sig 10 grundlæggende værdier, som danske statsborgere skal leve op til. - De skal i sidste ende kunne gennemføres med tvang, siger han til Jyllands-Posten. (Foto: Sarah Christine Nørgaard © Scanpix)

Uddannelsesminister Søren Pind (V) vil lave en liste med 10 grundlæggende demokratiske værdier, som danske statsborgere skal leve op til, hvis man vil være en del af det danske fællesskab.

Det skriver Jyllands-Posten lørdag.

De 10 bud skal være uomgåelige for alle, der har et dansk pas, og de skal i sidste ende kunne gennemføres med tvang, mener ministeren.

Listen er ikke udarbejdet, men overfor Jyllands-Posten giver Søren Pind tre eksempler: Ligestilling mellem kønnene, respekt for folkestyret og religionsfrihed.

- Jeg vil have en diskussion om, hvilke - ikke 10 teser, men 10 bud - der i bred forstand identificerer os som danskere, og som knytter os sammen. Og som man skal - ikke burde - men skal følge, siger Pind.

Formålet er "demokratisk assimilation"

Til Jyllands-Posten oplyser Søren Pind, at formålet med listen er "demokratisk assimilation" af danskere af anden etnisk herkomst.

- Der er omkring 200.000 danske muslimer i Danmark, og vi skal have skabt et vi, som de mennesker også er en del af, siger han.

Ifølge ministeren skal de 10 bud udgøre "en tredje vej", der ikke går til ekstremerne, skriver Jyllands-Posten.

Dansk Folkeparti kalder forslaget "overfladisk". Udlændingeordfører Martin Henriksen mener, at for at have et velfungerende demokrati skal man også have "noget til fælles" kulturelt.

Socialdemokratiet byder de 10 bud velkommen.

- Vi forventer præcis det samme af danske muslimer, som af danske ikke-muslimer. Det er banalt, men kan virke brutalt, siger indfødsretsordfører Mathias Tesfaye.

/ritzau/