Søren Pind: Danske myndigheder vil hjælpe Norge med nye oplysninger om brand

Men det er Norge, der står for efterforskningen af branden på Scandinavian Star, siger justitsministeren.

Scandinavian Star-sagen har været efterforsket af både dansk og norsk politi. Norge har fået opgaven at klarlægge branden. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Det er Norge, som har til opgave at løse gåden om, hvem der startede branden på Scandinavian Star i 1990, hvor 159 mennesker døde.

Det understreger justitsminister Søren Pind (V) over for DR Nyheder.

- Norsk politi genoptog som bekendt sin efterforskning af Scandinavian Star-sagen i 2014, og den efterforskning er fortsat i gang. Den danske rigsadvokat stillede i den forbindelse alt materiale til rådighed og har også bistået nordmændene med at gennemføre afhøringer og andre efterforskningsskridt i Danmark, lyder det i en skriftlig kommentar.

Da man indledte efterforskningsarbejdet for 26 år siden, blev forskellige opgaver fordelt mellem Norge, Danmark og Sverige.

Norge skulle se på branden og årsagen. Sverige efterforskede slukningsarbejdet og de tekniske forhold på færgen.

Og Danmark fik ansvaret for at undersøge blandt andet ejerforhold og om overtrædelse af sikkerhedsbestemmelser. I Søren Pinds optik ligger bolden således på nordmændenes banehalvdel.

- Jeg vil følge sagens udvikling, og de danske myndigheder vil naturligvis medvirke til, at de oplysninger, der er sat fokus på her i weekenden, kan indgå fuldt ud i efterforskningen,siger justitsminister Søren Pind.

Sagen kort:

  • Den tidligere danske hovedundersøger fra Søfartsstyrelsen, Flemming Thue Jensen, er stået frem i Politiken, hvor han hævder, at besætningsmedlemmer stod bag branden, hvor 159 mennesker mistede livet natten til 7. april 1990 på vej fra Oslo til Frederikshavn.

  • Ved efterforskningen fandt politiet mangler ved redningsudstyret, og den norske kaptajn og to danske redere blev stillet for retten og idømt korte straffe. Flertallet af omkomne var nordmænd.

  • Efterforskningen er blevet kritiseret flere gange gennem årene - blandt andet af den officielle støttegruppe.

  • Det norske Stortinget har nedsat en undersøgelseskommission, som skal aflevere deres konklusioner i sommeren 2017.

Facebook
Twitter