'Sønderborg jobcenters behandling af borgerne'
Det er navnet på en facebookgruppe, som Søren Thomsen fra Augustenborg ved Sønderborg står bag.
Han er sygemeldt og har siden 2019 delt det ene opslag efter det andet i sin facebookgruppe. Med navns nævnelse på ansatte i Sønderborg Kommune beskriver han, hvordan han oplever, at de har behandlet ham uretfærdigt og - ifølge ham selv - har trukket ham ulovligt i ydelser.
- Jeg lægger jo bare mine ting frem, så det kan blive belyst, hvad der foregår. Det er den eneste udvej, jeg har, siger han.
Det har fået kommunen til at politianmelde ham. Og sidste år blev han tiltalt for første gang.
Men det har ikke fået ham til at stoppe. Og nu venter han på at skulle for retten tiltalt for i 14 tilfælde at have krænket flere ansatte i Sønderborg Kommune med sine opslag i facebookgruppen.
- Jeg har ikke gjort noget forkert. Jeg har min ytringsfrihed. Og jeg føler mig faktisk meget krænket over at være blevet politianmeldt for det. Jeg forsøger bare at hjælpe andre og dele min oplevelse, siger han.
Søren Thomsen har forsøgt mange klageveje – kommunens chefer, borgmesteren, Ankestyrelsen og Beskæftigelsesministeriet.
Men ingen har givet ham medhold i, at Sønderborg Kommune har gjort noget ulovligt. Og selvom han nu venter på, at hans sag skal for retten, fortryder han intet.
- Jeg står ved det, jeg har lagt op. Det bliver ikke fjernet. Som borger må man åbenbart ikke føle sig krænket. Det må kun de ansatte i kommunerne, siger han.
Politiet fik 3.000 anmeldelser sidste år
Søren Thomsens opførsel er ikke enestående. Antallet af politianmeldelser om krænkelse, trusler og fornærmelig tiltale mod offentligt ansatte er steget på landsplan. Sidste år var der næsten 3.000 anmeldelser af den type sager. Det viser en aktindsigt fra Rigspolitiet.
Borgere føler sig mødt af mistro, uretfærdigt behandlet og har derfor set sig sure på systemet. De har svært ved at finde rundt i at leve op til de regler og krav, der er, når man har brug for hjælp fra det offentlige.
Derfor føler de heller ikke, at de får den hjælp, de har brug for.
Det forklarer Merete Monrad, der er forsker ved Aalborg Universitets Institut for Sociologi og Socialt Arbejde.
Den vrede og frustration lader borgere som Søren Thomsen gå ud over de ansatte i kommunerne, fordi de føler, det er sidste udvej, siger hun.
- Når de oplever, at de ikke bliver hørt, at der ikke bliver taget højde for deres ønsker, og at systemet ikke vil hjælpe dem, bliver vreden en måde at blive hørt på.
'Så må jeg i fængsel'
Sønderborg Kommune er blevet foreholdt kritikken, men har ikke ønsket at stille op til interview. De har heller ikke ønsket at stille op til et interview om den generelle oplevelse af ansatte i kommunen, der krænkes, chikaneres, intimideres og trues med vold.
Men Søren Thomsen er ikke den eneste, der har udsat ansatte for ubehagelige episoder.
På Sønderborg Jobcenter har der sidste år været 34 indberetninger fra ansatte om chikane, krænkelser og trusler. Det er mere end en fordobling sammenlignet med 2021. I år har det indtil videre været 21 episoder, der er blevet indberettet.
Fra Søren Thomsen i Augustenborg er meldingen klar. Han kommer ikke til at erkende sig skyldig, når sagen kommer for retten.
- Jeg står ved det, jeg har skrevet. Det erkender jeg. Men ikke at det er ulovligt. Så må jeg tage straffen. Men jeg kommer ikke til at betale en bøde, så må jeg i fængsel i stedet, siger han.
I hans facebookgruppe er der kommet flere og flere medlemmer til. I dag er der 620 medlemmer, der trods politianmeldelsen af Søren Thomsen støtter ham.
- Det havde jeg slet ikke drømt om. Jeg bliver lidt rørt. Den opbakning er så stor, og det er fantastisk, siger han.