Sørine Gotfredsen advarer mod at lukke kirker til jul: 'Du kan ikke sammenligne kirker med fitnesscentre og Røverkøb'

Vi resignerer, hvis vi lukker kirkedøren til jul, siger præsten.

Sørine Gotfredsen er sognepræst og ivrig samfundsdebattør. Hun advarer mod at lukke kirker over julen på trods af et højt smittetryk.

- Vi fejrer, at Gud bliver til menneske. Det er kernebegivenheden i kristendommen.

Sørine Gotfredsen er godt i gang med at forklare, hvor vigtig julen er i den danske folkekirke.

Den medievante præst og samfundsdebattør er slet ikke klar til at smække kirkedøren i, selv om ansatte i kirker frygter smittespredning til jul, og eksperter advarer om risikoen ved gudstjenester.

- Kirken er et helt særligt rum. Når man tager kristendommen så alvorligt, som jeg gør, så kan man ikke sammenligne kirken med et storcenter, et fitnesscenter eller Røverkøb, som i mine øjne godt kan undværes i en periode.

- Kirken er det rum, hvor mennesket kan gå ind og få trøst og næring og kræfter, på en måde det ikke kan andre steder. Ikke mindst i en svær tid som denne, siger Sørine Gotfredsen, der til daglig er sognepræst i Jesuskirken i Valby ved København.

Frygter resignation

Mere end 1.700 kirkesansatte har i de seneste dage i en underskriftindsamling skrevet under på, at de føler sig utrygge. De opfordrer til, at kirkerne lukkes for gæster juleaften.

Men hvis man først lukker kirkens rum, så har man "på voldsomt symbolsk vis understreget, at nu er vi trådt ind i den store resignation", mener Sørine Gotfredsen.

- Det må mennesket aldrig gøre. Jeg ved godt, at der er risiko forbundet med det, og at vi ikke kan afvise, at nogen bliver smittet ved julegudstjenesterne, men skridtet til, at vi lukker kirkedøren i julen er for stort, siger hun.

- Jeg vil synes, at det er en falliterklæring og en overreaktion. Selvfølgelig skal vi passe på, og det gør vi også, så hvis vi lukker, så er det en mangel på indsigt i, hvor vigtigt det er, at kirken er åben. Det vil være en meget sørgelig udvikling, siger Sørine Gotfredsen.

Hun afviser, at der kan argumenteres for at lukke kirkerne, fordi der i Havdrup udbrød smitte efter en gudstjeneste i sognehuset, hvor retninglinjerne angiveligt var blevet overholdt.

- Det er ikke grund nok. I betragtning af, hvor mange kirkelige handlinger og gudstjenester, der er blevet gennemført siden epidemien begyndte, er det bestemt ikke her, at de største problemer findes. Vi er gode til at administrere tingene. Folk kommer som regel ind i kirken med stor selvbeherskelse.

- Selvom de har haft en uheldig uge i Havdrup, og måske kender vi ikke til alle detaljer om, hvilke forholdsregler de har taget og ikke taget, synes jeg, at det i sig selv ikke er argument for, at hele folkekirken skal lukke i julen, siger Sørine Gotfredsen.

Lytter, men er uenig

Men det er ikke hvem som helst, der advarer mod at holde åbent, og mere end 1.700 har skrevet under i en underskriftindsamling. Er man ikke nødt til at lytte til dem?

- Der er ikke nogen, der siger, at man ikke skal lytte. Jeg er bare uenig. Jeg lytter skam. Jeg synes bare, det er forkert. Og kirkefolk er netop hvem som helst. De har ikke tilstrækkeligt sundhedsfaglig indsigt til at have nogen stor holdning til det her.

- Vi skal først og fremmest forholde os til, hvad myndighederne siger. De har forstand på sundhed og smittefare. Søren Brostrøm sagde forleden, at han havde tiltro til, at folkekirken kunne finde ud af det her. Så når kirkefolk stiller sig frem og siger, at de vil lukke, så er de lige nøjagtig hvem som helst i den her sammenhæng, siger Sørine Gotfredsen.

Hun mener, at der på grund af coronavirus er et særligt behov for at kunne møde op til en gudstjeneste i den kommende højtid.

- I en periode, hvor danskerne, og mennesker i det hele taget, har oplevet en helt særlig undtagelsestilstand og en erfaring af, hvor skrøbelige vi er, og hvor meget vi er i hænderne på ydre omstændigheder, er behovet for at finde fred og finde kontakten til den religiøse horisont meget vigtig, siger Sørine Gotfredsen.

- Vi skal passe på med, at vi ikke bilder os ind, at mennesket kun overlever gennem fysisk tryghed og mad og håndsprit og afstand. Vi skal også have en forvisning om, at der er en åndelig dimension til stede. Det er i sidste ende det, der holder mennesket stærkt og i live, siger hun.

DR Nyheder har forsøgt at få en kommentar fra kultur- og kirkeminister Joy Mogensen (S), men uden held. Kirkeministeriet oplyser, at de læner sig op ad Sundhedsstyrelsens vurdering på området.

FacebookTwitter