Søværnet klar til at vælge helikopter

To europæiske og en amerikansk helikopter kæmper om en milliardordre til søværnets skibe.

Med i kapløbet er AS565 MB (Panther), som bygges af samme koncern, som laver de civile Airbus-fly.

Forsvaret har offentliggjort hvilke tre kandidater, der kan give bud på at levere en ny helikopter til søværnets skibe.

Søværnet har længe kæmpet for at holde tilstrækkeligt mange af sine bedagede Lynx-helikoptere operative, en kamp plaget af blandt andet mangel på reservedele.

Med én helikopter på togt i Nordatlanten og én i piratjagten kniber det jævnligt bare at holde en tredie flyvende til hjemlig træning.

Købet er blevet udskudt

En ny helikopter til maritimt brug blev besluttet allerede i forrige forsvarsforlig, men økonomien har udskudt købet, og først nu indledes slutfasen. Alle søværnets nye skibe, to støtteskibe og tre nye fregatter, har landingsplads og hangar til helikoptere ombord.

De tre tilbudsgivere er Eurocopter, Agusta Westland og så den amerikanske flåde, som har mulighed for at videresælge nybyggede amerikanske helikoptere - i dette tilfælde en Sikorsky, som er en søbaseret version af den berømte Blackhawk.

Eurocopter er den eneste overraskelse i feltet. Eurocopter tilbyder en model kaldet Panter. Eurocopter er del af samme koncern som laver de civile Airbus-fly. Panteren er allerede leveret til den franske flåde.

Kender det italienske selskab

Engelsk-italienske Agusta Westland kender Forsvaret godt til i forvejen - og ikke kun for det gode. Fabrikken har leveret de nye danske redningshelikoptere, som også er kendt for at stå meget på værksted.

Agusta Westland, der byder ind med en moderne udgave af den gamle Lynx, flådens nuværende helikopter, kan også være hæmmet af, at fabrikken skylder modkøb for et milliardbeløb på den over ti år gamle kontrakt på redningshelikopterne.

Forsvaret venter at have en færdig indstilling til politisk beslutning om nye søværnshelikoptere til efteråret. Der bliver tale om en milliardhandel, men noget konkret budget er ikke meldt ud af hensyn til konkurrencen.