Søvnskole skal hjælpe sløve svenske gymnasieelever ud af slæbegearet

Søvnproblemer hos unge vokser, siger forsker. Rektor tvivler på effekt af søvnskole.

Unge mennesker bliver ofte beskyldt for at være sløve og trætte.

På Elof Lindälvs gymnasium i Kungsbacka tæt på Göteborg i Sverige er de blevet for trætte. Gymnasiet har oplevet så store problemer med trætte elever, at de nu har oprettet en søvnskole til eleverne. Det skriver SVT.

Skolevejleder Andreas Eliesersson oplevede stadig oftere at blive kontaktet af elever, som oplevede problemer med at sove.

Det skyldes alt fra stress til sene aftener - ofte med mobiltelefonen i hånden.

- Mange elever fortæller, at de bruger mobilen lige før sengetid. Tilmed siger mange, at når de får en sms eller en information fra sociale medier midt om natten, så vågner de og besvarer den, siger han til SVT.

For eleverne handler det om, at de har travlt.

- Jeg tror, mange er stressede eller har meget at se til, siger Lisa Samuelsson til SVT, som er en af eleverne på gymnasiet.

Søvnskolen dækker over en række forløb, hvor eleverne får tips til en bedre nattesøvn. Blandt andet, at eleverne ikke skal være meget fysisk aktive sent på dagen - og så skal de lade smartphonen være i fred, når sengetid nærmer sig.

Forsker: Unge får ikke nok søvn

Og det er godt, at gymnasiet tager fat i problemet. For det er et problem med søvnige unge mennesker, siger søvnforsker Mikael Rasmussen ved Center for stress og trivsel.

- Mange unge mennesker får simpelthen ikke nok søvn. Særligt kvinderne er ramt. Mere end halvdelen af unge danske kvinder mellem 16 og 24 føler sig ikke veludhvilede.

- De stiller store krav og har store forventninger til dem selv. Og så bekymrer de sig mere, siger Mikael Rasmussen.

Men det er særligt de store stimuli fra de sociale medier, smartphones, computer, fjernsyn og tempoet i samfundet, der forstyrrer de unges søvn, siger Mikael Rasmussen.

Unges hjerner er i gang med at udvikle sig, og de har masser af væksthormoner i kroppen. Deres kognitive formåenhed nedsættes drastisk, hvis de ikke sover nok, og de får svært ved at bevare koncentrationen.

Søvnforsker Mikael Rasmussen

Og det kan have nogle store konsekvenser.

- Unges hjerner er i gang med at udvikle sig, og de har masser af væksthormoner i kroppen. Deres kognitive formåenhed nedsættes drastisk, hvis de ikke sover nok, og de får svært ved at bevare koncentrationen.

- Det sænker deres livskvalitet og deres indlæringsevne. Og på længere sigt er der større risici for at udvikle depression og overvægt og for at få diabetes.

Og så er der stress. For med manglende søvn følger ofte stress.

- Hvis du ikke kan sove, så bliver stresshormonet kortisol forøget. Samtidig er stress med til at øge søvnbesværet, så det er en ond cirkel, siger Mikael Rasmussen.

Rektor: Søvnskole er ikke løsningen

Ifølge næstformand i Danske Gymnasier og rektor på Skanderborg Gymnasium, Jakob Thulesen Dahl, er løsningen på trætte og stressede elever ikke en søvnskole. Han ser det dog heller ikke som en decideret søvnskole på det svenske gymnasium, men mere som en række øvelser i mindfulness.

- Der er ingen tvivl om, at vi oplever en del flere pressede og stressede elever, end vi gjorde for 20 år siden. Så det er helt klart et stigende samfundsproblem, som vi skal tage alvorligt. Når det er sagt, så har langt de fleste elever det heldigvis godt.

- Men jeg synes, det ville være super godt, hvis vi kunne finde frem til nogle redskaber, som kunne hjælpe de elever, som oplever problemer.

Det skal dog ikke en være en fælles løsning, som man hiver ned over eleverne, mener Jakob Thulesen Dahl. For hver enkelt elev er forskellig og har forskellige behov.

- Skolen og lærerne må se på, hvad der ville være bedst at gøre for den enkelte elev. For det behov, som 12-tals pigen har, er måske ikke det samme, som den udfordrede elev har.

- Men selvfølgelig har forældrene også et ansvar for deres børns trivsel. Uanset, skal de ikke unge mennesker i hvert fald ikke gå rundt og føle sig stresset, siger han.