Sognepræst vil have unge til at kæmpe for ældre: 'Vi har brug for en 'Old Lives Matter'-bevægelse

Der er ingen prestige i at kæmpe for ældres rettigheder, mener Poul Joachim Stender.

Poul Joachim Stender er sognepræst i Kirke Saaby og Kisserup Sogn på Midtsjælland. (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN © Scanpix)

Den brutale anholdelse af George Floyd i USA, der førte til hans død, og som blev delt på nettet, fik titusindvis af unge danskere på gaden for at demonstrere for sortes rettigheder.

Nogle uger senere dukkede brudstykker op fra en forbudt TV2-dokumentar, hvor den 90-årige demente kvinde Else ifølge eksperter bliver udsat for både omsorgssvigt og nedværdigende behandling.

Plejehjemmet Kongsgården har i dag fået et påbud fra Styrelsen for Patientsikkerhed, der konkluderer, at forholdene 'udgør problemer af større betydning for patientsikkerheden'.

Behandlingen af Else har fået masser af opmærksomhed i medierne og blandt politikerne, men det har ikke ført til demonstrationer.

Der er nemlig ingen prestige i at kæmpe for gamles rettigheder, siger sognepræst Poul Joachim Stender i Kristeligt Dagblad.

- Vi ved fra sagen om Else, men også vores private liv, at de gamle ikke har gode kår, men der er ingen, som protesterer, siger han P1 Orientering, hvor han i dag uddybede opsangen.

Kan sagen om Else sammenlignes med George Floyd og undertrykkelsen af sorte i USA?

- Det synes jeg, for de gamle i vores samfund bliver på mange måder undertrykt, pint og behandlet rigtig dårligt. Derfor må nogle tales deres sag, fordi de ikke selv kan, fortæller Poul Joachim Stender.

Poul Joachim Stender er sognepræst i Kirke Saaby og Kisserup Sogn på Midtsjælland. (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN © Scanpix)

Ældre smuldrer hen

Sognepræsten mener, at der i høj grad findes aldersracisme i vores samfund. Ordet 'gammel' gør ting som ost og vin helt fantastisk, men sætter man det foran mennesker, så bliver det klamt, siger Poul Joachim Stender.

Medierne spørger aldrig ældre, om deres mening om aktuelle emner, reklamer appellerer altid til unge.

- Det bliver aldrig populært at tale de gamles sag. De får lov til at smuldre hen.

Ifølge Poul Joachim Stender havde både hans mor, mormor og svigermor dårlige ophold på plejehjem.

Han anerkender at Danmark og den unge del af belfolkningen kæmpede for de gamle under coronavirus, hvor unge gik glip af alt fra fester til rejser, der er så stor en del af ungdomslivet.

Nu håber Poul Joachim Stender dog, at de vil kæmpe videre.

- Nu hvor de gamle har overlevet, så må vi vise, at vi også beskytter dem efter og kæmpe deres sag blandt andet ved at sørge for meget bedre kår på de danske alderdomshjem.

Poul Joachim Stender håber, at unge vil tale gamles sag. (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN © Scanpix)

Unge hviler på ældres skuldre

Klimadebatten har også fyldt meget de seneste år, og Folketingsvalget er omtalt som et 'klimavalg'.

Også her har ungdommen været på gaden for at kræve mere fokus på klimaet. "I, de gamle, har skabt problemet, men vi, de unge, skal løse det", har det blandt andet lydt fra klimaaktivisten Greta Thunberg.

I stedet for at skyde skylden på de gamle, mener Poul Joachim Stender, at unge danskere burde takke tidligere generationer for at have skabt velfærden i Danmark.

- De unge lever højt på de marker, som de gamle pløjede. De hviler på den forrige generation og skylder dem stor tak for, hvad de har gjort, siger han.

Han ønsker dog allermest, at en ungdomsrevolution ville tale de gamles sag, for de er ungdommen, der kan gøre en forskel.

- Hvis der stod 5000 unge foran Christiansborg, ville politikerne lytte. Men det er ikke realistisk, for det er stadig et tabu i vores samfund, siger Poul Joachim Stender.

Poul Joachim Stender er tidligere feltpræst, og han har skrevet flere bøger. (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN © Scanpix)
FacebookTwitter