Solcelleejere vrede over udsigten til dyrere strøm

Christian Peter Nørholt er en af de solcelleejere, der føler sig snigløbet af klimaministerens planer om nye regler.

(Foto: DR © DR)

Christian Peter Nørholt fra Dybvad i Nordjylland er en af de mange danskere, der har købt solcelleanlæg, fordi det har været både godt for miljøet og så en lukrativ ordning.

Han er træt af udsigten til ændrede regler.

- Vi ville jo både gøre noget for miljøet, men vi tænkte også på, at det kunne være billigt for os på sigt. Men det er de jo ved at ændre på nu, siger Christian Peter Nørholt.

Dyrere strøm for solcelle-ejere

Ændringen betyder, at et solcelleanlæg ikke vil kunne afskrives som før, og så skal den enkelte solcelleejer også til at betale mere for den strøm, han eller hun er nødt til at købe.

Reglerne vil både sætte prisen ned på den strøm en solcelle-ejer kan sælge til det lokale kraftvarmeværk, og så bliver det samtidig dyrere at købe strøm tilbage til timerne uden sol.

Og det er uretfærdigt, mener Christian Peter Nørholt.

- Det er jo os, der har investeret, så derfor bør vi også profitere af det. Hvis det kun skal være til gavn for miljøet, så må alle være med til at betale, mener han.

De Radikale står fast

Men de Radikales Rasmus Helvelg Petersen står fast på de regler, som klimaminister Martin Lidegaard præsenterede i sidste uge.

- Ordningen er meget dyr, og det jo faktisk andre, der betaler for, at nogle få kan benytte reglerne, siger han.

Og i og med, at der er en overgangsperiode på mindst 10 år, så mener Rasmus Helveg Petersen, at en solcelle-ejer bør kunne nå at omstille økonomien på, at det bliver lidt dyrere.

- Langt de fleste kommer stadig til at tjene pengene hjem, siger han.

Men i Venstre er man parat til at blokere for de nye regler, siger energiordfører Lars Christian Lilleholt.

For partiet vil ikke være med til at forringe reglerne for de familier, der allerede har købt solcelleanlæg på baggrund af de regler, der gælder i dag.

- Vi vil ikke lovgive med tilbagevirkende kraft, siger han.