Solcreme og tandpasta kan beskadige sædkvaliteten

Ny forskning viser, at hormonforstyrrende stoffer i solcreme og tandpasta påvirker mandens sædceller.

Hormonforstyrrende stoffer som eksempelvis de uv-filtre, der anvendes i solcreme-produkter, visse blødgørende ftalater og det antibakterielle kemikalie triclosan, der findes i tandpasta, kan have flere virkninger end hidtil troet.

Cirka en tredjedel af 96 testede hormonforstyrrende stoffer påvirker nemlig mandens sædceller så direkte, at det kan spille en rolle for hans fertilitet.

Det skriver Politiken mandag på baggrund af et videnskabeligt arbejde med at teste industrikemikalierne, gennemført i et samarbejde mellem forskere fra Rigshospitalets Afdeling for Vækst og Reproduktion og det tyske forskningsinstitut Caesar i Bonn.

- For første gang har vi påvist en direkte sammenhæng mellem virkningen af hormonforstyrrende stoffer fra kemikalier i industriprodukter og en negativ effekt på menneskelige sædcellers funktion.

- Det er helt nyt og meget overraskende, siger Niels Erik Skakkebæk, der er professor ved Rigshospitalets afdeling for Vækst og Reproduktion i København og en af verdens førende forskere i hormonforstyrrende stoffer, til Politiken.

- Kan give forklaring på ufrugtbare par

Sammen med seniorforsker Kristian Almstrup har han stået for den danske del af undersøgelsen.

- Opdagelsen kan måske forklare, at nogle par er ufrugtbare, selv om både mandens og kvindens organer er i orden, siger Niels Erik Skakkebæk til Politiken.

Den opsigtvækkende dansk-tyske undersøgelse offentliggøres mandag i det internationale tidsskrift Embo Reports. Og dens nye opdagelse føjer et nyt aspekt til udforskningen af hormonforstyrrende stoffer og bekræfter, at vi udsættes for meget komplekse virkningsmekanismer.

EU vurderer lovgivning løbende

Tidligere har rapporter ført til ny lovgivning om hormonforstyrrende stoffer, eksempelvis om blødgørende ftalater. EU-Kommissionen og parlamentet revurderer løbende sin politik og lovgivningen om de hormonforstyrrende stoffer.

Lederen af den tyske del af det videnskabelige samarbejde, Timo Strünker, mener, at de nye afsløringer vil få direkte indflydelse på lovgivningen.

- Vores arbejde er et videnskabeligt bevis, som kan hjælpe med til at forme international lov og praksis, siger han til Embo Reports.

/ritzau/