Soldater kræver uvildig undersøgelse af Operation Bøllebank

Ledelsen svigtede, da soldater endte i ildkamp i Bosnien i 1994. Det mener soldater, der kræver uvildig undersøgelse.

Oberstløjtnant Lars R. Møller (tv) og seniorsergent Erik Kirk modtog i 1998 Ebbe Muncks Hæderspris af Dronning Margrethe for deres deltagelse i Operation Bøllebank i Bosnien i 1994. (Foto: Simon Knudsen © Scanpix)

Soldater, der endte i ildkamp mod serbiske styrker i Bosnien i 1994 under det, der er kendt som Operation Bøllebank, modtog aldrig ordrer om, at de skulle åbne ild.

Stik mod det, ledelsen af de danske styrker, oberstløjtnant Lars R. Møller og eskadronchef Carsten Rasmussen, efterfølgende har været ude og sige, så oplevede kampvognskommandørerne ledelsen som fraværende.

De vil derfor have en uvildig undersøgelse af forløbet og ledelsen af eskadronens øvrige aktiviteter før, under og efter Operation Bøllebank, skriver soldaterne i en pressemeddelelse.

- Målet er at sikre en korrekt historieskrivning. Ingen skal tage patent på sandheden – en undersøgelse vil sætte et punktum for eventuel mytedannelse og lukke kapitlet om Bøllebank korrekt, hedder det i pressemeddelelsen, der er underskrevet af to af de daværende kampvognskommandører og en hjælper, Jakob Hansen, Peter Lyngby og Ulrik Amby.

Nærmest mytisk operation

Alle var de i forreste linje under Operation Bøllebank, der fandt sted under borgerkrigen i det tidligere Jugoslavien i april 1994.

Operationen har nærmest fået mytisk status og har i over 20 år været beskrevet som en meget succesrig dansk militæroperation, fordi det var første gang i nyere tid, at danske soldater udkæmpede et slag, og det var første gang, at FN-styrker brugte tunge våben i en fredsbevarende mission.

En svensk-norsk bemandet observationspost blev beskudt af serbiske styrker, og herefter rykkede en dansk kampvognseskadron frem til undsætning.

Op mod 150 serbere blev dræbt, men ingen norske, svenske eller danske soldater mistede livet.

Forskellige versioner af slagets gang

Men det var et rent held, mener soldaterne, der efterfølgende fik mundkurv på og fik at vide, at kun ledelsen måtte udtale sig om slaget.

I en P1-dokumentar, der blev sendt kl. 13 i dag, svarer Lars R. Møller og Carsten Rasmussen på kritikken og fastholder, at der blev givet ordrer til at åbne ild.

Men det er ikke den samme version, de to fortæller, ligesom det heller ikke er den samme version, der er blevet fortalt ved forskellige lejligheder efter Operation Bøllebank.

- Radiodokumentaren bekræfter os i, at Carsten Rasmussen og Lars R. Møller har vidt forskellige versioner af, hvad der skete under Operation Bøllebank – særligt i forhold vedrørende ordregivning og ildåbning, skriver soldaterne.

De opfordrer til, at der laves en uvildig undersøgelse, hvor samtlige dokumenter om Operation Bøllebank gennemgås, og hvor kilder, der stadig er ansat i forsvaret, kan udtale sig i et ”autoritetsfrit rum”.

Lars R. Møller og Carsten Rasmussen afviser i P1 Dokumentar beskyldningerne som "en farce" og "en sammensværgelse".

Facebook
Twitter