Soldater på øvelse i Tyskland: Beskidte toiletter, mangel på mad og asbest i sovesalene

Forholdene er stærkt kritisable, og det er ikke første gang, siger Forsvarets største fagforening.

Der var otte pissoirer, otte toiletter og otte brusere til omkring 500 mand. Foto: Kasper Bundgaard Hammer

Pissoirer fyldt med urin, mangel på mad, snavsede og hullede madrasser og sovesale med asbest.

Det var, hvad der mødte medarbejdere fra Forsvaret, da de i sidste måned var på tjenesterejse i den sydtyske by Hohenfels i forbindelse med NATO-øvelsen 'Allied Spirit'.

Tjenesterejser i Forsvaret
  • Under tjenesterejser i Forsvaret gælder der bestemte regler for, hvilke forhold man skal indlogeres under.
  • Der står i tjenesterejseaftalen, at man har krav på "passende indkvartering med værelse af hotellignende standard med toilet og bad i umiddelbar nærhed".
  • Når du er på en tjenesterejse, assisterer man en øvelse og deltager ikke aktivt i den. Det kan eksempelvis være militærpoliti, sundhedspersonale eller soldater, der inden og efter en aktiv øvelse, hører ind under forhold for en tjenesterejse.

Kilde: Fagforeningen CS

Som soldat er jeg vant til lidt af hvert, og jeg er godt klar over, at man ikke kan forvente lige gode forhold alle steder, men det her var i det ekstreme

Kasper Bundgaard Hammer, sergent ved Den Kongelige Livgarde.

Og det er ikke et særtilfælde.

På flere tjenesterejser har der været problemer med, at forholdene ikke levede op til de regler, der er på området.

Det har nu fået Forsvarets største fagforening Centralforeningen af Stamperonel (CS) til at sige fra over for de forhold, som nogle af deres medlemmer bliver budt.

- Det, vi kan se, er fuldstændigt uanstændigt, og det skal vi have stoppet. Vi er nødt til at sige hertil og ikke længere, så det ikke sker igen. Vi er ude i en så ekstrem situation, hvor vi har nået en grænse, siger Jesper K. Hansen, formand for CS, og fortsætter:

- Vores medlemmer har prøvet det her før, og der er ikke blevet lyttet til os hos Forsvaret. Tidligere har det været svært, fordi vi ikke har haft konkrete beviser for det. Nu har vi et bevis på, at man er nødt til at tage det her alvorligt.

Når Forsvarets medarbejdere er på en tjenesterejse, gælder der bestemte regler for, hvilke forhold man skal indlogeres under.

På tjenesterejser - det vil sige en rejse, hvor du assisterer en øvelse og ikke deltager aktivt i den - har man krav på "passende indkvartering med værelse af hotellignende standard med toilet og bad i umiddelbar nærhed", står der i tjenesterejseaftalen.

Ifølge Jesper K. Hansen bryder Forsvaret med den aftale.

- Når vi laver aftaler, så kan det ikke være rigtigt, at vi bliver budt noget, der ligger så langt under den standard, man kan forvente.

- Det handler ikke om, at det skal være fem-stjernede hoteller. Det handler om, at der skal være en rimelige standard, der hvor vores medlemmer skal bo, siger han.

"Det her var i det ekstreme"

En af dem, der var med på turen, er 27-årige Kasper Bundgaard Hammer, der er sergent ved Den Kongelige Livgarde.

- Toiletfaciliteterne var møgbeskidte, og der var otte pissoirer til flere hundrede mennesker, der flød over med urin. Der var hverken håndsæbe eller sprit.

- Som soldat er jeg vant til lidt af hvert, og jeg er godt klar over, at man ikke kan forvente lige gode forhold alle steder, men det her var i det ekstreme, fortæller han og slår fast, at han udtaler sig på egne vegne og ikke Forsvarets.

Udover de beskidte forhold på stedet var maden også under al kritik.

Ifølge Kasper Bundgaard Hammer havde stedet ikke sørget for nok mad, og derfor var der mange folk, der ikke kunne få nok at spise.

Derudover var der i sovesalene og nogle af kontorfaciliteterne sat skilte op, hvor der stod skrevet, at man skulle opholde sig så lidt som muligt i rummet på grund af asbest i loftet.

- Det var så der, vi skulle sove, og nogle skulle sidde og arbejde der hele dagen, fortæller Kasper Bundgaard Hammer.

Klager sendt til Forsvarets Personalestyrelse

Fagforeningen CS har videregivet medlemmernes klager til Forsvarsministeriets Personalestyrelse og anmodet om et møde om indkvarteringsforholdene på tjenesterejserne.

Personalestyrelsen har over for DR Nyheder bekræftet, at "der har været spørgsmål til forholdene under øvelsen Allied Spirit, og at der er dialog med fagorganisationerne om sagen".

Styrelsen har ikke yderligere kommentarer.

Jesper K. Hansen håber, at der kommer en dialog omkring en ændring af forholdene.

- Jeg forventer, at der bliver strammet op. Hvis man gerne vil fastholde dygtige medarbejdere i Forsvaret, så kan man ikke byde sådanne forhold, siger han.