Soldater skal bevogte jødiske institutioner: Kan skræmme de forkerte væk

Fra i dag skal soldater aflaste politiet, og det vækker blandede følelser hos Det Jødiske Samfund i Danmark.

Formanden fro det Jødiske Samfund, Dan Rosenberg Asmussen, hilser på en af soldaterne, der bevogter den jødiske synagoge i København fredag morgen den 29. september 2017. (Foto: © Nikolai Linares, Scanpix)

Fra i dag bliver der indsat soldater til at aflaste politiet ved grænsen til Tyskland og ved jødiske institutioner. Det betyder blandt andet, at der kommer til at stå soldater foran synagogen i Krystalgade i København.

Tanken om soldaterne vækker blandede følelser hos formanden for Det Jødiske Samfund i Danmark, Dan Rosenberg Asmussen.

Han er bekymret for, at det kan skræmme de forkerte personer væk fra de jødiske institutioner.

- Vores bekymring går på, at et mere voldsomt udtryk gennem tilstedeværelsen af militært personel måske skræmmer nogle af dem væk, der ellers trygt skulle opsøge de jødiske institutioner, siger han.

- Det gælder vel for alle danskere, at man gerne undgår soldater i civile omgivelser i fredstid.

Føler sig tryg ved sikkerheden

Men formanden tilføjer, at bekymringen "forhåbentlig er helt ubegrundet", og at Det Jødiske Samfund i Danmark føler sig tryg ved sikkerheden.

I alt 160 soldater skal aflaste betjente ved grænsen og i bevogtningen af jødiske institutioner. Det er ikke på forhånd klart, hvor længe de bevæbnede soldater skal være på gaden.

Aftalen er blevet til i et parløb mellem Forsvaret og politiet.

Ingen soldater ved jødisk skole

Dan Rosenberg Asmussen har forståelse for, at politiet er presset af mange arbejdsopgaver.

Alligevel har Det Jødiske Samfund i Danmark bedt om, at der ikke kommer til at stå soldater ved Carolineskolen i København.

- Vi så gerne omkring skolen, som måske er særligt følsom, at man videreførte bevogtningen ved hjælp af politiet. Det ønske har man valgt at efterkomme, og det er vi taknemmelige for, siger Dan Rosenberg Asmussen.

De 160 soldater repræsenterer i alt 128 årsværk - altså 128 fuldtidsarbejdende politimænd i et år.

Af en aktindsigt, som Ritzau har fået fra Rigspolitiet, fremgår det imidlertid, at politiet i dag bruger et månedligt antal mandskabstimer på grænsekontrol og terrorbevogtning, der svarer til 456 årsværk.

Dermed vil politiet stadig bære broderparten af byrden sammen med Hjemmeværnet, der allerede støtter politiet ved grænsen.

/ritzau/