Soldaterforeninger undrer sig over ny Irak-undersøgelse

Officerernes hovedorganisation mener ikke, at der er kommet nye oplysninger på bordet siden 2011.

Irak-kommissionen blev nedlagt i juni 2015. Nu hives Danmarks deltagelse i krigen atter frem i Auditørkorpsets undersøgelser. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Militærets uafhængige anklagemyndighed - Forsvarets Auditørkorps - meldte fredag eftermiddag ud, at de vil foretage en undersøgelse af Forsvarets fangebehandling i Irak.

Meldingen kommer, efter at Politiken har fået aktindsigt i dokumenter, som den nu nedlagte Irak- og Afghanistankommission skulle have behandlet.

Beslutningen vækker både glæde og undren hos soldaternes foreninger. På den ene side er det positivt, at Auditørkorpset står for undersøgelsen. På den anden side vil undersøgelsen ikke have de store konsekvenser.

Det mener blandt andre Hovedorganisationen af Officerer i Danmark.

- Det undrer mig, at det er nødvendigt. Hele det materiale, der er i spil nu, er gammelt. Det må være de samme oplysninger, som man havde i 2011. Derfor undrer det mig, at de nu er til grundlag for en undersøgelse, siger foreningens formand, Oberstløjtnant Niels Tønning, der henviser til tidligere undersøgelser fra Taskforce Irak og den nyligt nedlagte Irak-kommission.

Positivt for retssikkerheden

Niels Tønning glæder sig dog over, at det er Auditørkorpset og ikke en kommission, der står bag undersøgelsen.

- Af hensyn til retssikkerheden af mine medlemmer, kan jeg kun hilse velkommen, at man benytter Auditørkorpset som undersøger, siger Niels Tønning.

Ifølge ham er det positivt, fordi hans medlemmer i det tilfælde bliver afhørt som vidner eller sigtede, og at undersøgelsens foretages af en uvildig instans.

- Dramaet er mere politisk end fagligt, mener han.

Ordrerne kommer fra oven

En vis ambivalens findes ligeledes hos Hærens Konstabel- og Korporalforening, HKKF, hvor man ikke venter de store konsekvenser af en undersøgelse foretaget af Forsvarets Auditørkorps.

Medlemmerne af HKKF tager nemlig ikke stilling til fangeudleveringer på højere niveau, siger formand Flemming Vinther.

- Jeg sider i den manuelle gruppe, så det er ikke dem, der tager stilling til, hvad de gør med en fange, og hvad de skal gøre ved dem. De får nogle ordrer, og så følger de dem, forklarer han.

Den manuelle gruppe står for kamp og for patruljeringer, og de er i selskab med ledelse, forklarer formanden.

Tvivl om udlevering af fanger

Forsvarets Auditørkorps meldte fredag eftermiddag ud, at de på baggrund af en række artikler i dagbladet Politiken tog undersøgelsen op.

Ifølge en pressemeddelelse fra korpset er der nu sået tvivl om, hvorvidt danske og udenlandske soldater har handlet i overensstemmelse med konventioner i forbindelser med udlevering af og oplysninger om fanger.

- Det er de i deres gode ret til at undersøge. De er både juridisk uddannede og har et vist kendskab til forsvaret, siger formand Flemming Vinther.

- For mine medlemmers vedkommende kan det da godt være, at man kommer frem til at noget, der kunne været gjort anderledes, men det ville undre mig meget, hvis det faldt tilbage på dem. Det er ikke dem, der læser konventionerne og tager stilling til dem.

Facebook
Twitter