Soldaternes fagforening kalder læk for uacceptabelt: 'Det er noget rigtigt møg'

3.000 medarbejdere i Forsvaret, der har været udsendt til Mellemøsten, kan have fået lækket personfølsomme oplysninger.

Forsvarets Efterretningstjeneste vurderer, at bruddet på persondatasikkerheden kan udgøre en risiko for dem, der måtte være ramt. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

- Det noget rigtigt møg. Det er helt uacceptabelt, at vores medlemmer ikke kan være trygge ved, at deres persondata bliver opbevaret og behandlet ordentligt.

Sådan lyder det fra Flemming Vinther, formand for Hærens Konstabel- og Korporal Forening (HKKF), der er soldaternes fagforening.

Meldingen kommer, efter at det er kommet frem, at flere end 3.000 ansatte i Forsvaret, der har været udsendt til Mellemøsten, kan have fået lækket personfølsomme oplysninger.

Det drejer sig ifølge Forsvaret om oplysninger som for eksempel navn, cpr-nummer, pasnumre og foto på Forsvarets medarbejdere, der i perioden mellem 2012 og 2016 har været udsendt i regionen.

- Det er jo noget, som vi alle som borgere er optaget af. Men som soldat er der jo en yderligere dimension, fordi vi er i områder, hvor det ikke er alle, som kan lide os, siger Flemming Vinther.

- Det er klart, at det her gør folk utrygge, og det er noget møg, at det her sker. Vi har taget fat i Forsvaret og bedt dem garantere os, at sådan noget her aldrig nogensinde kommer til at ske igen, siger han.

Forsvaret retter op på procedurer

Forsvaret kan af sikkerhedsmæssige hensyn ikke komme nærmere ind på, hvordan oplysningerne er blevet kompromitteret.

De kan for eksempel ikke uddybe, om der er tale om et hackerangreb eller procedurefejl internt i Forsvaret.

I et interview med DR Nyheder oplyser chef for Operationsstaben i Forsvarskommandoen, oberst Michael Hyldgaard, at der er rettet procedurer i Forsvaret.

- Der er selvfølgelig nogle konsekvenser, hvor vi har rettet op på nogle procedurer i den her sammenhæng, siger han.

Ifølge Forsvaret har sagen været genstand for en grundig og tidskrævende undersøgelse.

- Når man har sådan en sag her, har man en lang og kompliceret udredning. Der ser man også på sine procedurer, og det har vi gjort, siger han.

Øger sikkerhedsrisikoen for udsendte

Forsvarets Efterretningstjeneste vurderer, at bruddet på persondatasikkerheden kan udgøre en risiko for dem, der måtte være ramt.

Det kan øge risikoen for forsøg på spionage og hvervning samt chikane i forbindelse med rejser i regionen, lyder vurderingen. Efterretningstjenesten understreger dog, at der kun er en lille risiko for, at den enkelte medarbejder oplever noget negativt i den forbindelse.

Hverken hos Forsvaret eller hos HKKF har man hørt om tidligere eller nuværende medarbejdere, der skulle have været udsat for ubehageligheder i forbindelse med sagen.

Alligevel opfordrer Forsvaret til, at berørte medarbejdere henvender sig til Politiets Efterretningstjeneste, hvis de oplever mistænkelige forhold.

- Hvis du var udsendt i regionen på det tidspunkt, og du oplever noget, som du tænker måske kunne have sammenhæng med den her sag, så skal du selvfølgelig henvende dig til os, siger Michael Hyldgaard.

Formanden for soldaternes fagforening opfordrer dog også sine medlemmer til at kontakte PET eller den lokale sikkerhedsofficer, hvis man føler sig utryg.

- Så må de tage hånd om folk, hvis de er utrygge eller i tvivl om, hvordan de skal forholde sig, siger Flemming Vinther.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk