Solgte falske designerstole over Lauritz.com: Skal betale 600.000 kroner i erstatning

Tre personer, som var blevet frifundet i Sø- og Handelsretten for at have solgt falske Eames-stole, dømt i landsretten.

Denne stol fra Eames havde fået påmonteret et kopistel, inden den blev solgt via Lauritz.com, konkludere en møbelekspert i 2013. Arkivfoto. (© (c) DR)

Det koster tre personer en erstatning på i alt 600.000 kroner, at de i en periode på fire år solgte 'et betydeligt antal' kopier af stole fra Eames over auktionshuset Lauritz.com.

Således lyder afgørelsen i Østre Landsret, efter at de fire mænd ellers var blevet frifundet i Sø- og Handelsretten.

Det var Vitra Collections AG, der ejer rettighederne til mærket Eames i Europa, som havde anlagt sagen mod fire personer, hvoraf den ene endte med at blive frikendt.

De havde anmodet om en erstatning og et vederlag på samlet set 1,5 millioner kroner.

Under retssagen blev der præsenteret billeder af 64 stole af mærket Eames, som var blevet solgt via Lauritz.com mellem 2009 og 2013, og som kunne føres tilbage til de tre dømte.

Ud fra billederne fandt retten det bevist, at en 'overvejende' del af stolene havde fået påmonteret uorginale understel og i enkelte tilfælde uorginale skaller.

Ifølge retten betyder det, at stolene kommer til at fremtræde identiske eller næsten identiske med den original Eames-stol.

Retten mente dog ikke, at det kunne bevises med sikkerhed, at alle de 64 stole var Eames-kopier, hvilket de også tog hensyn til i udmålingen af erstatningen, lyder det i dommen.

DR Nyheder har forsøgt at få en kommentar fra Lauritz.com til dagens dom, men det har endnu ikke været muligt.

Store problemer på Lauritz.com

Det var DR's forbrugerprogram Kontant, som i 2013 kunne fortælle, at der blev solgt Eames-kopier i stor stil på Lauritz.com.

Kontant fandt frem til 76 designermøbler fra hjem rundt om i landet, hvor køberne frygtede de var blevet snydt efter at have handlet på lauritz.com.

De 76 møbler blev nærstuderet af butikschef Jan Axelsen fra møbelbutikken Paustian på Østerbro. Hans konklusion var klar. Kun én stol var 100 procent ægte. Auktionshuset mente dog ikke, at den konklusion var korrekt.

Lauritz lovede bod og bedring og fortalte, at de alle kunder kunne indlevere deres stole og få deres stoleben erstattet med originale. Siden hen har de også lagt en guide på deres hjemmeside om, hvordan man spotter en Eames-kopi.

Sagen om Eames-stole er dog ikke den eneste gang, at Lauritz.com er kommet i problemer med salg af kopivarer.

Berlingske kunne i 2015 fortælle, at de havde solgt forfalskede senge fra det svenske selskab Hästens. Kopier, der var blevet fremstillet i Kina.

Den sag endte med et forlig mellem Lauritz.com og den svenske sengemastodont.

Facebook
Twitter