Somalier skyldig i terror

Retten i Århus har kendt den 29-årige somalier skyldig i terror og drabsforsøg.

Den 29 årige somalier, der er tiltalt for økseangrebet mod tegneren Kurt Westergaard første januar sidste år, er kendt skyldig i terror og drabsforsøg, det har retten i Århus afgjort.

Den 29 årige somalier, der er tiltalt for økseangrebet mod tegneren Kurt Westergaard første januar sidste år, er kendt skyldig i terror, og drabsforsøg, det har retten i Århus afgjort.

Dermed nærmer terrorsagen omkring økseangrebet mod Kurt Westergaard sin afslutning. Strafudmålingen og dermed dommen falder fredag.

Der var ventet en kendelse sent tirsdag eftermiddag, men de tre juridiske dommere og seks nævninger indså, at de på grund af sagens kompleksitet ikke kunne holde planen, og derfor blev afsigelsen af kendelsen udsat til i dag.

Terrorparagraffen skulle bruges

Statsadvokat Kirsten Dyrman ville have somalieren dømt efter den omdiskuterede terrorparagraf, der blev indført i 2002 efter terrorangrebet i New York.

- Angrebet hos Kurt Westergaard var egnet til at skabe enorm uro og kaos. Derfor var handlingen omfattet af terrorparagraffen, har hun sagt.

Hun formanede nævningene om alene at træffe deres afgørelse ud fra, hvad de har hørt og set i retslokalet.

- Man skal ikke tage stilling til, hvordan de forskellige medier har refereret fra retten de seneste par uger, siger statsadvokaten.

I de andre retsssager, hvor terrorparaggraffen har været benyttet, handlede det om forberedelser af bombesprængninger mod formentlig tilfældige ofre.

Anklageren henviste i sin procedure til, at Kurt Westergaard var personificeret som den helt centrale figur i den internationale debat og uro omkring Muhammed-tegningerne, forhånelse af muslimer og retten til ytringsfrihed.

Baggrund for tre tiltaler

Den 29-årig somalier er tiltalt for økseangrebet mod Kurt Westergaard 1. januar 2010. Tiltalen lyder på forsøg på overtrædelse af straffelovens terrorparagraf ved, som der står i anklageskriftet:

"med forsæt til at skræmme en befolkning i alvorlig grad, eller uretmæssigt at tvinge danske eller udenlandske myndigheder til at foretage eller undlade en handling, eller at destabilisere eller ødelægge et lands grundlæggende politiske, forfatningsmæssige, økonomiske eller samfundsmæssige strukturer...forsøgte at dræbe Kurt Westergaard, idet han (somalieren,red.) bevæbnet med en økse og en kniv uberettiget skaffede sig adgang til ejendommen for at dræbe Kurt Westergaard".

Terrorparagraffen har en straframme på fængsel indtil livstid.

Den 29-årige mand er endvidere tiltalt for drabsforsøg mod en politimand ved at kaste en økse efter betjenten og true ham med en kniv. Somalieren blev pacificeret og lettere såret af to politiskud i det ene ben.

Ikke grundlag for at bruge terrorparagraf

Øksemandens forsvarer, Niels Christian Strauss, sagde omvendt, at der slet ikke er grundlag for at dømme manden for terror.

- For at man kan tale om terror, skal der være tale om et terrorangreb rettet mod hele befolkningen, at skræmme en hel befolkning og ikke som i dette tilfælde et individ, siger forsvareren.