Sommerbryllupper er reddet: Overvej, om de stærke drikke skal begrænses efter klokken 23

Regeringen lægger op til, at der må være 500 mennesker med til et bryllup.

Hvis Folketingets partier siger ja til regeringens udspil, kan nygifte holde fest med op til 500 personer. (Foto: Scott Heins © 2020 Getty Images)

Står det til regeringen, kan bryllupper med op til 500 deltagere afholdes fra på mandag.

I regeringens

udspil
i forbindelse med lempelse af forsamlingsforbuddet lægges der op til, at det fra mandag bliver tilladt at mødes 50 personer ad gangen.

Men der er også nogle arrangementer, hvor man må samles helt op til 500 personer uden at få stukket en bøde i hånden af politiet, hvis Folketingets partier siger god for

udspillet
i weekenden.

Et af de arrangementer er bryllupper.

Det giver dog ikke carte blanche til at holde et hvilket som helst bryllup.

Deltagerne i brylluppet skal i 'det væsentlige sidde ned'. Samtidig skal det afholdes et sted, der allerede er omfattet af genåbningen som en restaurant eller café, der står for mad og lokaler, fremgår det af

udspillet
. Om forsamlingshuse vil blive omfattet er i skrivende stund uklart.

Udover de efterhånden meget velkendte anbefalinger om, at syge skal blive hjemme, at man skal hoste eller nyse i ærmet og spritte godt af, har

Sundhedsstyrelsen
lavet flere anbefalinger, når der skal holdes en bryllupsfest.

- (...) Man kan overveje, om udskænkning af stærke drikke bør

begrænses
efter for eksempel klokken 23 for at sikre en optimal overholdelse af blandt andet afstands- og hygiejneanbefalinger i større forsamlinger, står der i Sundhedsstyrelsens anbefalinger.

Udover bryllupper vil man med regeringens

udspil
også kunne være op til 500 siddende tilskuere til en fodboldkamp eller deltage i en generalforsamling i et konferencecenter. Der kan også afholdes sommeraktiviteter for børn og unge.

"Vi ville gerne have haft fest, hvis vi havde vidst, vi måtte"

Hvis alt gik efter planen, skulle Charlotte Brunsholm giftes med sin kæreste Karsten i slutningen af juni i år. Men for to uger siden besluttede de sig for at

udskyde
, da der på det tidspunkt ikke var udsigt til, at forsamlingsforbuddet ville blive
lempet
, siger Charlotte.

Charlotte og Karsten venter et år med at holde deres livs fest. "Så kan vi forhåbentligt få den fest, vi drømmer om, hvor der ikke er nogen begrænsninger for hvordan man skal opføre sig", siger Charlotte. (© (Privatfoto))

- Efter det seneste

pressemøde
, så det ikke ud som om, at det ville blive muligt at invitere flere end 30-50 personer. Og da vi havde inviteret godt 60 gæster, kastede vi håndklædet i ringen og rykkede brylluppet.

Charlotte ærgrer sig i dag over den sene udmelding, men fordi coronavirusset sætter nogle begrænsninger ved de kommende bryllupper, glæder hun sig over, at de har

udskudt
.

- Vi vil gerne have, det bliver vores livs fest. Så hvis det er sådan noget, hvor folk er bekymrede, ikke tør hilse på de andre gæster og ikke vil danse, så synes jeg det er godt, vi har rykket det.

Tidligere i dag sendte hende og kæresten en mail ud til de 60 gæster, hvor de

udskyder
brylluppet, men muligheden for at afholde det i år alligevel har strejfet dem.

- Jeg har tænkt på, om vi skulle vende 180 grader. Men jeg er bange for, det bliver for kaotisk, og så er det ikke så romantisk. Folk har heller ikke forberedt indslag, som vil være svære at finde på i sidste øjeblik.

Grænsen hæves løbende

I sit

udspil
lægger regeringen op til, at den øvre grænse for antallet af personer i forsamlinger hæves løbende.

Regeringen foreslår at grænsen hæves til 100 personer den 8. juli, og den 8. august vil regeringen hæve grænser til 200 personer ved arrangementer, hvor "arrangøren er omfattet af sektorpartnerskabsretningslinjer". Det vil sige for eksempel restauranter, cafeer, barer og hoteller, der skal leve op til krav om, hvor mange kvadratmeter gulv, der skal være til rådighed for hver enkelt gæst. Ved andre arrangementer vil grænsen stadig være på 100.

Politiet skal stadig have mulighed for at nedlægge opholdsforbud, hvis det står til regeringen. De opholdsforbud har været taget i brug et par gange i løbet af coronakrisen, fordi der har været for mange personer forsamlet på ét sted.

Det var allerede inden i dag aftalt, at forsamlingsforbuddet skulle

lempes
. Det blev det med en samlet aftale mellem Folketingets partier og regeringen tilbage i midten af maj. Her var det en del af aftalen, at regeringen skulle fremlægge en plan for forsamlingsforbuddet.

Regeringen har også kigget på anbefalingerne til den kvadratmeterregel, som de erhvervsdrivende er underlagt. Det fremgår af brevet sendt fra Statsministeren til

partilederne
:

- Derudover lægger vi op til en harmonisering af undtagelserne til

forbuddet
, så den
eksisterende
kvadratmeterregel om
maksimalt
1 person per 2 m2 (...) udvides til fremover at gælde for alle lokaler, hvor kunder og besøgende i det væsentlige sidder ned, hedder det.

Genåbningens fase 3 går i gang på mandag. Her er det planen, at indendørs aktiviteter skal

genoptages
.

Fase 4 træder efter planen i kraft i starten af august. Her er det meningen, at de uddannelser, der ikke allerede er åbnet, kommer i gang igen. Derudover skal der åbnes for diskoteker, spillesteder og natteliv.

Facebook
Twitter