Sonya frygter æresdrab: Nu bor hun i krisecenters mødelokale

En madras i et mødelokale er blevet en ung piges redning på et fyldt krisecenter.

Sonya fortæller sin historie anonymt fra mødelokalet, der nu er hendes hjem. DR Nyheder kender hendes rigtige navn. (© DR)

R.E.D. er det eneste akutcenter i Danmark, der er specialiceret i, at hjælpe 18- til 30-årige, som er ofre for æresrelateret vold, trusler og tvangsægteskab.

Men alene i år har R.E.D. afvist 20 piger på grund af pladsmangel - og det har skabt desperate løsninger på centret.

Kurdisk-iranske Sonya er på flugt fra sin familie og et planlagt tvangsægteskab, men der var ingen ledige pladser på centeret, da hun havde akut brug for hjælp.

- Jeg tiggede dem nærmest om, at jeg ville være tilfreds med hvad som helst. Bare jeg fik lov at komme ind, siger hun.

Mødelokale er Sonyas hjem

Derfor måtte et mødelokale på R.E.D. blive den unge kvindes redning. Her har hun fået en madras at sove på.

- Det var det eneste alternativ, der var. Det er nok det mest trygge eller sikreste sted jeg har været, nogensinde, forklarer Sonya.

Her er Sonyas hjem på akutcentret. (© DR)

Men ikke alle er lige så heldige som Sonya. Udover de 20 piger, der er blevet afvist i år, var det skæbnen for 12 piger i 2013 og 7 i 2012.

I regeringens nationale strategi mod æresrelaterede konflikter under afsnittet 'Den akutte hjælp' står ellers, at "De unge kan, hvis de har brug for et sikkert sted at være, få ophold på det særlige bosted R.E.D."

Frygter æresdrab

Sonya fortæller, at hun kom til Danmark som teenager, og siden har hun kæmpet imod sin families kontrol og tvangsægteskab.

- Det har været vigtigere for dem at få mig afsat, end hvad jeg havde lyst til, forklarer Sonya om sine forældre.

Men kontrollen udviklede sig til vold og trusler på livet fra hendes brødre, der ifølge Sonya mener, at hun bringer skam over familien.

- Man er jo selvfølgelig bange. Det er jo også en måde at redde sin ære på, at komme af med det, der pletter æren. Det værste scenarie vil være æresdrab, siger hun.

Frygt forsvinder langsomt

Selvom Sonyas hjem i mødelokalet er en desperat nødløsning, så føler hun, at det går fremad.

- De tanker jeg har om, hvad de kunne gøre ved mig, de langsomt faktisk går hen og forsvinder, fordi jeg ved, jeg er et sted, hvor ingen kan komme i nærheden af mig - ingen kan røre mig herinde, siger hun.

Sonya er ikke pigens rigtige navn. Hun fortæller sin historie til DR Nyheder anonymt under et dæknavn.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter