Sorte bokse fra lyn- og godstog skal analyseres

Havarikommissionen får snart overdraget bokse med data fra ulykke på Storebælt.

Bo Haaning fra Havarikommissionen forudser, at de sorte bokse får en vigtig rolle i undersøgelsen af ulykken. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

De sorte bokse, fra de tog, der forulykkede på Storebælt onsdag morgen, er ved at blive demonteret, og de kan få en vigtig rolle, når Havarikommissionen skal finde årsagen til ulykken.

- De sorte bokse er nogle af brikkerne i det puslespil, vi skal samle. Eksempelvis hvor stærkt togene kørte, oplyser undersøger Bo Haaning

- De giver også en lang række andre oplysninger, som i sig selv måske ikke har betydning for den konkrete ulykke. Men det har betydning for, at man eventuelt kan sige, at systemerne fungerer, som de skal, siger Bo Haaning.

Otte passagerer, der var om bord på lyntoget, omkom. 16 passagerer blev derudover kvæstet i ulykken.

Undersøgerne skal nu kopiere indholdet af de sorte bokse til en computer for at blive klogere på ulykken.

Et specialprogram bruges til at analysere de vigtige data, og til det formål får Havarikommissionen hjælp af eksterne it-eksperter.

Når boksene skal analyseres, bruges udelukkelsesmetoden, fortæller Bo Haaning.

- 80 procent af det er ting, som du udelukker. Så kan du konkludere, at det ikke har noget med ulykken at gøre, og det kommer så heller ikke med i rapporten, siger havariundersøgeren.

/ritzau/