- Jeg tager det som et udtryk for, at der har været utilfredshed med den underleverandør, som vi har valgt at samarbejde med.
Sådan lyder det søndag aften fra Niels Printz, der er administrerende direktør i SOS International, som højst opsigtsvækkende er blevet fyret blot en uge efter, at man underskrev en aftale med regionerne om at levere lyntest til fire regioner.
Ifølge regionerne har man ikke længere tillid til, at "SOS International med underleverandøren Medical Nordic kan opfylde kontrakt- og sundhedsfaglige retningslinjer."
I en pressemeddelelse fra Region Midtjylland, der har stået for udbuddet af lyntest, står der, at der er "konstateret alvorlige brud på kvaliteten hos især Medicals Nordic."
Og netop hos Medicals Nordic skal årsagen til fyringen findes, mener Niels Printz.
- Vi har været meget ambitiøse, da vi gik ind i projekt og ville løse den her store samfundsopgave. Og der har vi baseret det på en forkert leverandør, må vi også sige.
SOS International havde aftaler med Region Midtjylland, Sjælland, Nordjylland og Hovedstaden. Her er der lavet midlertidig aftale med Falck, der overtager ansvaret fra lyntest i løbet af den kommende uge. I Region Syddanmark er det virksomheden Carelink, der står for lyntest.
- Regionerne er på vegne af borgerne dybt skuffede over, at SOS International svigter sine forpligtelser, siger Anders Kjærulff, koncerndirektør i Region Midtjylland.
SOS International vil fortsætte med at teste i opsigelsesperioden i Region Hovedstaden, men underleverandøren Medicals Nordic stopper omgående.
Problemer med hygiejne og datasikkerhed
De seneste uger har historie efter historier ramt forsiderne i de danske medier om problemer med lyntest.
B.T. og Politiken kunne i slutningen af januar afsløre en mildest talt sløset omgang med fortrolige oplysninger i lyntestcentre. Her brugte Medicals Nordic en WhatsApp-gruppe til at dele oplysninger om de personer, der er testet positive for corona.
Og de seneste dage har man så kunnet læse beretninger om dårlig hygiejne få dage efter, at de fik ansvaret for at lynteste på blandt andet plejecentre.
Og historierne i medierne er da heller ikke gået Niels Printz' næse forbi. Ifølge ham har man gjort, hvad man kan for at rette op, men det er ifølge ham svært, når man ikke får længere snor.
- Det er meget kort tid at have en uge til at få det hele til at spille. Der var en forventning til, at det hele kørte fra starten af. Der har været nogle udfordringer i planlægningen af udkørende aktivitet.
SOS International fik ansvaret for lyntest samtidigt med, at teststrategien ændrede sig, så flere skulle testet i mobile testcentre, mens mange faste testcentre lukkede. En strategi som Kommunernes Landsforening (KL) nu vil ændre igen.
'Borgerne kan være trygge'
Selvom forløbet med lyntest mildest talt ikke fik den bedste start, så kan borgerne føle sig "rimelig trygge i det her forløb", siger Niels Printz.
- Vi har rettet op på de ting, som der har været nævnt. Vi har gjort det så godt, som vi kunne.
SOS International har også lavet kvalitetskontroller i løbet af ugen. Det er der kommet en rapport ud af, som bliver videresendt til regionerne i dag.
- Den viser kvaliteten af det arbejde, der er lavet, og det synes vi egentligt er relativt tilfredsstillende, siger Niels Printz.
Regionerne oplyser, at fyringen ikke som udgangspunkt får betydning for, hvornår og hvor man kan blive testet i de fire berørte regioner
DR forsøger at få en kommentar fra Medicals Nordic.