SOSU-medarbejdere: Vi lader ældre sidde i beskidte bleer

Mindst en gang om ugen sidder ældre for længe i den samme ble. Det skyldes mangel på ressourcer, lyder det fra plejehjemslederne.

Hver femte SOSU-medarbejder oplever mindst én gang om ugen ældre, der sidder for længe i den samme ble. (Foto: Linda Kastrup © Scanpix)

Ældre får lov til at sidde alt for længe i den samme ble, før den bliver skiftet.

Sådan lyder det nu fra dem, der passer de ældre i hjemmeplejen og på plejehjemmene rundt om i kommunerne.

I en undersøgelse foretaget af fagforbundet FOA blandt 934 social- og sundhedshjælpere svarer hver femte, at mindst én gang om ugen må en borger sidde for længe i den samme ble - fordi der ikke er tid til at skifte den.

- Du har jo simpelthen så travlt, fordi du skal nå dit og dat og alt muligt, siger sygehjælper Lillian Hammerdahl, der selv har været i situationer, hvor hun eksempelvis har måttet give en ældre ble på i stedet for at hjælpe vedkommende på toilettet.

Hun har som ansat på flere plejehjem oplevet, at de ældre beboere ikke får nok at drikke og heller ikke kommer på toilettet i tide på grund af manglende tid hos de ansatte.

- Personalet har simpelthen så travlt, at de glemmer både sig selv, og at de ældre skal have noget at drikke, siger Lillian Hammerdahl til DR Nyheder.

Mangel på ressourcer

Hos plejehjemslederne er man ikke imponeret over tendensen.

- Det er ikke hensigtsmæssigt, siger formanden for plejehjemslederne, Ole Mørk Nielsen fra Lederforum.

Han fastslår dog, at det i høj grad er et ressourcespørgsmål, og at de syge- og sundhedshjælperne må prioritere benhårdt mellem de forskellige opgaver, når de er på arbejde.

- Der skal være personaleressourcer til stede for at man kan skifte de bleer, og der er ingen, der har ble på, med mindre det er nødvendigt, siger Ole Mørk Nielsen.

Han mener desuden, at bleerne til de ældre i de seneste år er markant bedre end tidligere.

- Man kan lave bleer, der kan suge og suge og suge, og så man skal også gøre op, hvilke mennesker, der har bleer på, og hvad deres behov er, lyder det.

De nye tal ligger i forlængelse af en rundspørge blandt 325 plejehjemsledere over hele landet, som Jyllands-Posten foretog i september.

Her svarede over halvdelen af plejehjemslederne, at mere end 60 procent af de ældre går med ble.

Der er ifølge Kontinensforeningen 400.000 borgere Danmark, som er inkontinente.

Har du nogle oplevelser med pårørende, der bruger ble, så vil vores redaktion gerne høre fra dig på inkontinens@dr.dk

Facebook
Twitter