Soundboks-stifter vil have festerne ud af beboelsesområder – men kommunerne skal også give plads til fest

Flere kommuner vil i weekenden sætte ind for at stoppe larm og musik i nattetimerne.

Grafik: Katrine Holst Nielsen.

Politiet kommer til at slå hårdt ned, hvis du hen over weekenden bruger de varme sommernætter til at spille høj musik fra en soundboks i nærheden af andre folks lejligheder.

Det kan nemlig koste en bøde på 1.000 kroner flere steder, og i værste fald tager politiet soundboksen med.

- Det starter måske med lyden fra din soundboks, men kan ende med lyden af os, der skriver en bøde og snupper boksen, lyder det fra Fyns Politi.

I Aarhus har man udpeget flere områder, hvor musik fra højttalere vil være forbudt fra klokken 20 til klokken 10, og også Københavns Politi vil i weekenden være på dupperne for at undgå, at folks nattesøvn bliver forstyrret af høj musik.

Men det er ikke nok bare at slå hårdt ned på dem, der spiller for højt i et beboelsesområde.

Det siger stifteren af firmaet bag de populære soundbokse, der så let som ingenting kan få din musik til at brage ud i natten med 126 decibel.

- Hvis man kun regulerer, så flytter man bare problemet til andre områder eller hjem i folks egne lejligheder. Og så er vi lige vidt, siger Jesper Theil Thomsen.

Skab zoner til larm og fest

Så mens man slår hårdere ned på dem, der skruer for hårdt op for soundboksen, bør man samtidig give plads til, at man kan feste et andet sted. Med høj musik.

- Vi er for regulering de steder, hvor der er udfordringer med støj til gene. Ingen har fortjent at være tvangsindlagt til fest.

- Men det er vigtigt at huske, at hvis man reelt vil løse problemet, må man også se på nogle andre tilbud til unge. For eksempel genåbne nattelivet hurtigere og anvise et sted til de unge, hvor de kan være og feste uden at genere., siger Jesper Theil Thomsen.

Et af de steder, hvor beboere klager over støj, er på Islands Brygge i København. Her var der også gang i soundboksene i går:

Debatten om de effektive højttalere raser i mange beboelsesområder, hvor en del beboere er trætte af larm om natten. En debat, som Jesper Theil Thomsen også selv har mærket.

- Jeg har fået dødstrusler, fordi nogle mener, det er min skyld som opfinder af Soundboks, at nogle ikke kan finde ud af at bruge produktet, og derfor forstyrrer andre.

Han er helt enig i, at der er problemer nogle steder.

For det har aldrig været meningen med firmaets højttalere, at de skulle banke løs midt om natten i et område, hvor mange mennesker bor.

- Vi ser det som misbrug, når der skrues op på 11 på Islands Brygge. Det er vigtigt, at man husker at tage hensyn. Det er ikke alle fester, der har behov for, at der er skruet helt op.

- Der er en god måde at bruge produktet på og en skidt måde at bruge den på. Det er det samme med eksempelvis biler; de kan køre 130 kilometer i timen, fordi det skal de kunne på en motorvej. Men det betyder ikke, at man skal køre 130 inde i byen.

Har manglet et frirum under nedlukning

Allerede sidste år steg antallet af klager over støj markant. Se tallene i grafen her:

Men ifølge Jesper Theil Nielsen er det ikke på grund af soundboksene, at så mange flere bliver generet af larm.

Jesper Theil Thomsen er en af tre opfindere af Soundboks-højttalerne.

- Vi så en tredobling i klagerne mellem 2019 og 2020. Men der kom jo ikke tre gange så mange soundbokse i samme periode - det var fordi, nattelivet blev lukket ned. Unge mennesker har søgt andre steder hen for at få et frirum, og det har de brugt soundboksen til.

Selvom mange giver udtryk for, at soundboksene har ødelagt deres nattesøvn, så fortryder Jesper Theil Thomsn ikke, at han har skabt en højttaler, der kan spille helt vildt højt og er nem at transportere rundt.

- Jeg er enormt stolt at have bygget den her virksomhed og et produkt, der skaber et fællesskab for unge mennesker i en tid, hvor så mange fællesskaber er taget fra dem, siger han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk