Soundbokse er det mindste problem: Folk pisser, skider og har sex i gårde og haver, siger ejendomsforvalter

Cobblestone oplyser, at den festivallignende stemning får folk til at flytte.

Bland andet havnekajen ved Islands Brygge i København tiltrækker mange mennesker. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Scanpix Denmark)

Solen bager, Danmark er videre til ottendedelsfinalen i EM, studenter fejrer både 02-,7- og 12-taller i huen, kampen mod corona går godt, og restriktionerne lempes skridt for skridt.

Kort sagt: Der er rigtig mange grunde til at drikke øl, feste, høre musik og få lappet det hul i vores sociale liv, som corona har efterladt.

Der er bare et aber dabei. Natklubberne står først til at åbne 1. september, og alle de største festivaler får ikke lov til at rejse scenerne i år.

Det kunne tyde på, at det får rigtig mange mennesker til at rykke festen udendørs, og særligt på storbyernes grønne arealer og havnekajer bliver der afholdt 'minifestival' i stor stil.

I København oplever ejendomsadministratorerne i firmaet Cobblestone, at sommerfesterne er gået langt over gevind.

- Det er sådan, at der bliver både skidt og knaldet i folks haver og opgange. Og der bliver urineret i mængder, der ligner Roskilde Festival, lyder meldingen fra administrerende direktør Rasmus Juul-Nyholm.

Også sidste år var der sort af mennesker i Nordhavn. Men infrastrukturen er ikke fulgt med befornyelsen, lyder kritikken. (Foto: liselotte sabroe © Ritzau Scanpix)

Cobblestone har en lang række ejendomme, der ligger ned til den københavnske havnekaj, hvor tusindvis af unge mennesker mødes.

En lang række af områderne har store åbne arealer, der i høj grad er ejet af grundejerforeningerne, men er tilgængelige for alle.

Noget der i følge Cobblestone også efterlader store mængder af knuste flaske, varme grill og meget andet skrald.

- Vi ser beboere, der fraflytter ejendomme, fordi det simpelthen bliver for uudholdeligt, siger Rasmus Juul-Nyholm og fortsætter:

- Forestil dig, at du bor i en lejlighed med åben gård og en lille have, og så kommer du hver lørdag og søndag ud til, at folk har tisset og skidt i din have.

Undskyld, men hvor ofte oplever folk, at der bliver skidt i deres haver?

- Det sker…

Beboer: Mange overvejer at flytte

Julie Stokholm bor på Islands Brygge, der ofte lægger grund til de mange festlige sommeraftener. Hun har selv oplevet at måtte konfrontere en ung mand, der tissede i hendes opgang.

- Han blev virkelig sur på mig, så det var en ret ubehagelig oplevelse, fortæller hun.

Og særligt vandladning går igen som et stort problem i området.

Julie Stokholm efterlyser, at der igen kommer nogle arrangementer på Islands Brygge, der kan skabe et større aldersspænd i, hvem der nyder havnekajen. (Foto: (Privat foto))

- Vi har to græsarealer, der ligger lidt væk. Det betyder jo, at folk går derhen for at tisse. Det er et stort problem, for det er jo et sted, hvor børn leger til daglig, siger Julie Stokholm, der også er formand for Bryggens Butikker.

Selv er hun ikke i tvivl om, at hun efter 14 år på Islands Brygge bliver boende, men sådan er det ikke alle, der har det.

- Jeg ved, at der er rigtig mange, der overvejer at flytte fra Bryggen på grund af det her, siger Julie Stokholm, der også efterlyser flere offentlige toiletter i hendes nabolag.

Druknet i egen succes

Det samme gør man hos Cobblestone.

- Det handler dybest set om, at man har arbejdet på at gøre København til Nordens Barcelona. En by med byliv, gang i gaden og en havn der indbyder til fest og glade dage.

- Det er lykkedes over alt forventning, og det er virkelig godt, men man har ikke fået opbygget infrastrukturen til at være sådan en by, siger Rasmus Juul-Nyholm.

Administrerende direktør i Cobblestone Rasmus Juul-Nyholm mener, at der "er gået Roskilde Festival i den" i det solbeskinnede København. (Foto: Mathias Vilhelmsen)

Derfor efterlyser han, at man fra kommunal hånd gør en større indsats i de festplagede områder.

- I Sydeuropa har man daglig rengøring af gaderne, man har en slags lokalt bypoliti eller vagtværn, der egentlig bare skal holde husordenen, og så har man toiletter nok. Og de ting har vi ikke i København.

Borgmester: Loven forhindrer os i at hjælpe

Teknik- og miljøborgmester i København, Ninna Hedeager Olsen (Ø), anerkender, at konstruktionen med private områder, der er offentligt tilgængelige skaber en række problemer. Loven forhindrer nemlig, at kommunen går ind og står for rengøring af private arealer.

- Fordi vi simpelthen ikke må rengøre arealer, der er private, så får vi nogle arealer, der er offentligt tilgængelige, men som vi faktisk ikke må gøre rent på, siger hun.

Ninna Hedeager Olsen lover, at Enhedslisten også næste gang vil prioritere penge til offentlige toiletter, når budgetforhandlingerne går i gang. (Foto: Tobias Kobborg © Ritzau Scanpix)

Hun vil dog gerne arbejde for, at der kommer flere toiletter på de offentlige arealer, der støder op til de berørte ejendomme.

- Der må heller ikke sættes offentlige toiletter op på private arealer. Men vi må gerne gøre det lige ved siden af på offentlige arealer. Og det synes jeg også, at vi skal prioritere.

Når du nu selv nævner, at der er de her juridiske benspænd for at opføre toiletter og sørge for rengøring, har byplanlægningen så været god nok i sin tid?

- Det er nemt for os, der sidder nu at sige, at man skulle have gjort sådan og sådan, men jeg mener, at vi nok skal passe på med at gøre det, og hvis vi skal gøre det fremover, så skal vi nok få lavet loven om, så vi kan få lov til at hjælpe med toiletter og rengøring på de private områder, siger Ninna Hedeager Olsen, der også henstiller til, at Folketinget også har drøftet en lovændring, der vil gøre et kommunalt vagtværn muligt.

Professor: Unge ser flere og bekymrer sig meget lidt

Professor Michael Bang Petersen har via HOPE-projektet fulgt danskernes coronaadfærd fra start til nu. Han ser, at særligt unges adfærd er ved at ændre sig.

- Vi har ikke tal for, hvor meget fester stikker af, men vi kan se, at der gennem de sidste to måneder er sket en hastig stigningen i de unges kontakter, siger han og fortsætter:

-Samtidig er bekymringen for coronavirus meget lav for de unge. 12 procent af de unge mellem 18 og 29 var bekymrede for at blive smittet.

Føler man, at nu har man altså fortjent at feste?

- Det er ikke noget, vi direkte kan aflæse, men jeg kunne godt have den opfattelse, at der er en oplevelse af, at man har ydet meget, og så må man gerne feste.

Michael Bang Petersen fortæller også, at de unge endnu ikke ser helt så stort et antal mennesker, som de gjorde i sommeren 2020, men han regner med, at tallet snart vil overstige det fra 2020.

Samtidig er han ikke i tvivl om, at de manglende festivaler og natklubber også spiller ind.

- Man kan sige, at de unge har et stort socialt behov. Det er der, de finder deres identitet, og det skal man gøre et eller andet sted. Og når man ikke kan tage på festival, så mødes man andre steder.

Ikke alle firmaer oplever problemer

DR Nyheder har også talt med ejendomsfirmaet Newsec, der administrerer ejendomme i hele landet. Her siger kommunikationschef Martin Bekker Bauer:

- Vi oplever også intensiveret fest og larm til gene for beboere, men vi har ikke detaljer om, om det også drejer sig om urinering op ad bygninger eller lignende.

- Vi håber selvfølgelig på, at festerne aftager, når restriktionerne lempes. Festaktiviteten hænger nok også sammen med, at bylivet og festivalerne er begrænsede.

Modsat Cobblestone og Newsec oplever man hos Danmarks største ejendomsadministrator DEAS ikke voldsomme problemer.

- Selvfølgelig får vi henvendelser, men vi oplever ikke umiddelbart en markant stigning i antallet af henvendelser i forhold til støj og uro ved ejendommene, skriver de til DR Nyheder.

Opdateret klokken 14.54 med kommentar fra teknik- og miljøborgmester i København, Ninna Hedeager Olsen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk