Spagnum i haven kan ødelægge klimaet

Spagnum i de danske haver lavet af mosetørv er en stor klimasynder og helt unødvendig ifølge en haveekspert.

Brug af spagnum i haver, krukker og drivhus er ikke godt for miljøet, mener flere eksperter. (Foto: © Helle Jacobsen- Skanderborg, P4 Nordjylland)

Spagnum i de danske haver lavet af mosetørv er en stor klimasynder og helt unødvendig, mener haveeksperter.

Når spagnum, der produceres af tørv fra moser, graves op, frigives kulstof i store mængder.

Beregninger udført af DTU Miljø viser, at hvert eneste kilo spagnum fører til et CO2-udslip på næsten et kilo, skriver Ingeniørens Nyhedsbrev.

Lav selv kompost

Det vurderes, at cirka halvdelen af et samlet årligt dansk spagnumforbrug på omkring 110.000 ton spagnum ryger ud i de private haver, krukker og drivhuse.

Men ifølge lektor Carl-Otto Ottosen fra Institut for Fødevarer - Havebrugsproduktion ved Aarhus Universitet, kunne det meste nemt undværes. Selv bruger han kun spagnum til surbundskrævende rhododendron.

- Jeg kunne aldrig drømme om at bruge spagnum andre steder. Den smule kompost, du skal bruge hjemme i din have, kan du lave selv eller hente på genbrugsstationen, siger han til Ingeniørens Nyhedsbrev.

Vokse langsomt

Ifølge seniorforsker Steen Gyldenkærne fra Aarhus Universitets Institut for Miljøvidenskab er tørv en afgrøde, som bliver høstet. Men det varer meget længe, inden den har vokset sig til igen.

- Vi har store diskussioner om, hvor meget skov vi må fælde. Men hvorfor må vi så grave spagnum op til gartneri og havebrug, uden at det indgår i C02- regnskabet, siger han.