Spanien knuser de danske drømme om EM-guld

Med et nederlag på 29-25 mod Spanien misser Danmark finalen ved EM i håndbold for herrer.

Med en snæver sejr napper Spanien finalepladsen foran Danmark. (Foto: Attila KISBENEDEK © Ritzau Scanpix)

Hvis og hvis. Vi finder aldrig ud af det.

Om andre dispositioner, beslutninger eller en sejr over Frankrig forleden havde skruet på Danmarks skæbne.

Men vi vidste, at de tomme danske blikke skyldtes det barske faktum, at landsholdet på søndag spiller forkamp til EM-finalen efter et nederlag på 25-29 til Spanien fredag aften.

Hele slutrunden begyndte flere steder med en konkurrence om, hvem der kunne udråbe Danmark til størst mulige guldfavoritter - og som denne signatur, med al respekt, også påpegede dengang: En farlig leg.

Jovist, danskerne vil nok se tilbage på semifinalen og ærgre sig over, at de ved stillingen 10-6 i første halvleg ikke trak ydereligere fra, spanierne virkede møre, men sådan er det jo.

Da Danmark for første gang blev udfordret på de helt høje nagler, var der ikke den fornødne coolness.

Er slutrunden så ligefrem en fiasko? Det skal der nok komme mange meninger om det kommende døgns tid. Måske der skal lige spilles en bronzekamp, før der sættes to streger under facit.

Mathias Gidsel finder et hul i et bevægeligt spansk forsvar. (Foto: Zsolt Szigetvary © Ritzau Scanpix)

Dér var noget af vildskaben, Rasmus Lauge. Mens et fejlbehæftet dansk angreb sled og smed for mange adresseløse afleveringer, viste playmakeren vejen i andenbølgen. Op under trøjen med bolden og så løb han den ellers hele vejen i nettet. Fuldstændig som at se ham til VM i 2019.

3-2 til Danmark efter ti minutter. Få mål? Ja, det kunne vi ligesom takke de to iført lange bukser for. Duellen Niklas Landin og Gonzalo Perez de Vargas gav os målmandsspil i verdensklasse. En fornøjelse at være vidne til.

For at få styr på sit angreb, så Nikolaj Jacobsens sig nødsaget til at få 60 sekunder med flokken. Timeouten var umiddelbart givet god ud. Mensah, firmaets mand, kom ind og løste sine opgaver til fulde, nemlig at gøre omgivelserne bedre.

Dansk topscorer efter 30 minutter. Seks mål på fire skud krydret med fire assists. Udmærket, Mikkel Hansen. De tre fejlafleveringer undervejs var dog uvant af se fra Danmarks nummer 24. (Foto: BERNADETT SZABO © Ritzau Scanpix)

Fra 4-2 til 8-4 på seks minutter. Meget mere kontrol. Mesterlig straffekastredning fra Landin. Det' kørte... kortvarigt.

Angrebet faldt tilbage i samme rille, og så måtte landstræneren finde sit hemmelige våben frem: Syv mod seks-spillet. Når Danmark spiller det med omtanke, bliver håndbold en unfair sportsgren. Når, vel at mærke.

Første aktion udnyttede Mikkel Hansen ganske vist til at flå bolden i mål. Resten af situationerne blev lidt mere rodede, og da Niklas Landin fik en udvisning for at bruge sit ben udenfor feltet til en scoring i tomt mål, blev satsningen også dyr.

Nikolaj Jacobsen er virkelig en rar mand, men da danskerne førte 14-13 til pausen, var han rasende. Det burde have været en større føring.

Men fejl avler fejl, som man siger.

Spansk koldblodighed

Noget af det smukkeste i hele verden er at se granvoksne mænd kaste sig ind i hinanden for at få fat i en håndbold.

Det er ren kunst. Husk det, uanset hvad harpikshadende klummeskribenter ellers prøver at bilde jer ind.

EM-semifinalen havde masser af den slags, men også et spansk comeback under opsejling. Der var selvsagt meget på spil, og den slags rimer ofte på nerver. Havde Danmark problemer med dem? Med tyve minutter tilbage bragte Spanien sig foran for første gang, 17-16. Det blev også 22-19 kort efter. Puha. Så var gode råd dyre.

Timeout Danmark, Jacobsen kløede sig i ansigtet.

. (Foto: Attila KISBENEDEK © Ritzau Scanpix)

Første modige modsvar kom fra en mand med pandebånd. Mund til mund til Danmarks finale-muligheder fra Mikkel Hansens højrearm, 20-22.

Desværre så det ud til, at selvsamme danske topscorer vred rundt et par angreb senere med otte minutter tilbage. Ud på bænken for at blive tilset. Dog hurtigt tilbage på banen, heldigvis.

Nede med to, 23-25, med fem minutter igen, skulle det danske spil finkæmmes for fejl. Ikke meget måtte gå galt. Redning Landin med to minutter tilbage, men bolden ud til spansk indkast. Satans.

Ny redning og afsted. Indspil Hansen til Hald, 25-27. Lige knap et minut at rutte med. Jacobsen dirigerede sine tropper frem i fuldbanepres, Jordi Ribera på Spaniens bænk tog timeout.

Men den gik ikke. Spanien var forbandet koldblodige, da det skulle afgøres og som i 2016 og 2018 skal sydeuropæerne derfor igen spille om EM-guldet.

Danmark har til gengæld to døgn til at skyggebokse med mentale demoner og rejse sig i bronzekampen.

Der er ikke andet at gøre.

Hvis og hvis. Vi finder aldrig ud, om det kunne være gået anderledes. Kun, at Danmark bliver nummer tre eller fire ved EM på søndag.