Spansk domstol sender dansk syrienkriger otte år i fængsel

Dansker dømmes for første gang for terrorstøtte i et andet europæisk land.

Ahmed Samsam erkender, at han har deltaget i kampe i Syrien, men nægter terrorstøtte. Foto fra Facebook med samtykke af Ahmed Samsam.

Spanske myndigheder betegnede Ahmed Samsam som en meget farlig hellig kriger, da de sidste år anholdt den danske statsborger på den spanske solkyst.

Og nu har en spansk domstol idømt ham otte års fængsel for at have været en del af terrorbevægelsen Islamisk Stat i Syrien.

Det fremgår af dommen i sagen.

Ahmed Samsam anker dommen, oplyser hans spanske forsvarer, Iván Jiménez Aybar.

- Jeg mener ikke, at dommerne har bevist, at Ahmed Samsam har tilhørt, samarbejdet med eller finansieret Islamisk Stat, og derfor mener jeg, at dommen er urimelig, siger han.

Ahmed Samsam blev anholdt i Spanien for et år siden, og sagen mod ham startede den 12. juni i år ved en domstol i Madrid.

Den danske syrienkriger har under retssagen nægtet sig skyldig i anklagerne om at have være en del af Islamisk Stat.

Han har erkendt, at han har været i Syrien flere gange mellem 2012 og 2015, hvor han deltog i kampe under den syriske borgerkrig.

Men ifølge Ahmed Samsam har danske myndigheder kendt til rejserne. Derfor undrer det ham, at han nu er dømt for terrorstøtte, siger hans spanske forsvarer.

- Han forstår ikke, hvordan han kan blive dømt for noget i Spanien, som intet har med landet at gøre, når han samtidig aldrig har haft problemer i Danmark, siger Iván Jiménez Aybar.

Turene til Syrien har Ahmed Samsam fortalt åbent om, da DR's mellemøstkorrespondent Puk Damsgaard mødte ham i Syrien i 2012.

Se klippet her:

"Ville bare væk fra danske bander"

DR Nyheder var i Spanien, da sagen kørte for to ugers tid siden som den første terrorsag mod en dansk statsborger i et andet europæisk land.

Under retssagen kom det frem, at det var en "alarm" fra danske myndigheder, der fik spansk politi til at holde øje med brødrene.

Efter anholdelsen undersøgte spansk politi Ahmed Samsams telefon. Her fandt de blandt videoer fra YouTube, der viste, hvordan man håndterede en maskinpistol, samt krigerbilleder fra Syrien, hvor Ahmed Samsam poserede med våben.

Spansk politi havde mistanke om, at Ahmed Samsam ville købe våben.

Efter eget udsagn tog Ahmed Samsam til Spanien, hvor hans bror også opholdt sig, fordi han skulle væk fra bandemiljøet i Danmark.

Ahmed Samsam er vokset op i Vollsmose i Odense og Bellahøj i København i en syrisk familie med syv børn.

Han er dømt flere gange i Danmark for blandt andet røveri, vold, besiddelse af våben og narko samt overtrædelse af færdselsloven.

Den 28-årige mand afviste inden retssagen at være terrorist.

- Jeg har ikke haft nogen som helst intentioner om at begå noget som helst terror eller andet i Spanien, sagde han i et interview til DR Nyheder.

Her indrømmede Ahmed Samsam også, at han havde tænkt på at købe våben for at beskytte sig selv, men ikke for at lave terror.

Hverken dansk politi eller PET har ønsket at kommentere sagen.

- PET kan bekræfte, at PET var i dialog med de spanske myndigheder i forbindelse med anholdelsen af en dansk statsborger i 2017. Da der er tale om en konkret sag, kan PET ikke kommentere sagen yderligere, lød det inden sagen i en mail til DR Nyheder.