Sparepærer skal tjekkes for kviksølv

Danske forhandlere af sparepærer skal undersøge, om pærerne indeholder for meget kviksølv, efter at der er fundet for meget kviksølv i norske sparepærer.

Danske forhandlere af sparepærer skal undersøge, om pærerne indeholder for meget kviksølv, efter at der er fundet for meget kviksølv i norske sparepærer. (Foto: © asifthebes, stock.xchange)

Elsparepærer i Brugsen, Fakta og Kvickly skal tjekkes for, om de indeholder for meget kviksølv.

En sparepære kan ikke fungere uden kviksølv, men fordi stoffet er sundhedsskadeligt, må der i Danmark ikke være mere end 5 mg kviksølv i en sparepære.

En test fra mediehuset NRK i Norge viser imidlertid, at en sparepære fra Coop i Norge af mærket X-tra indeholder 27,5 mg kviksølv - det er mere end fem gange højere end grænseværdien.

Bekymring hos Coop

Ifølge kvalitetschef i Coop Danmark, Karin Frøidt, er det dog ikke den samme sparepære, der bliver solgt i Norge, som i Danmark. Men den norske test får alligevel Coop i Danmark til at tjekke sine sparepærer efter.

- Vi bliver bekymrede under alle omstændigheder. Vi vil nu få nogle analysedata på vores pærer, så vi er sikre på, at det, som vi er blevet garanteret, da vi købte de her pærer - nemlig at kviksølvindholdet er under 2 mg - at det også er overholdt på de varer, som findes i de danske butikker, siger Karin Frøidt til DR Nyheder.

Ingen genganger hos Rema

Den norske test viste, at også sparepærer hos Rema 1000 i Norge af mærket Landlord indeholder for meget kviksølv.

Men hos Rema 1000 i Danmark afviser man, at supermarkedkæden forhandler Landlord-sparepæren i Danmark.

Rema 1000 og Coop blev tidligere kontaktet af Miljøstyrelsen som vil undersøge, om pærerne i den norske undersøgelse eller tilsvarende pærer findes i Danmark. Men ellers har styrelsen ingen konkrete planer om en dybdegående undersøgelse af området her og nu.

- Miljøstyrelsen laver løbende produktkontroller, men vi har ikke planlagt at kigge på det her område i år, men vi tager det selvfølgelig med ind i vores overvejelser, om det er et område, vi skal prioritere i den kommende tid, siger Birthe Børglum, funktionsleder i Miljøstyrelsens kemikalieinspektion.