Spastikere bliver begrænset i at ytre sig

En stor gruppe af Danmarks 10.000 spastikere får ikke den hjælp til at kommunikere, de har krav på. Janni Roldsgaard fra Hobro har oplevet, hvordan det er.

En stor gruppe af Danmarks 10.000 spastikere får ikke den hjælp til at kommunikere, de har krav på. Janni Roldsgaard fra Hobro har oplevet, hvordan det er. (Foto: Morten Sørensen © DR Nordjylland)

En stor gruppe af Danmarks 10.000 spastikere får ikke den hjælp til at kommunikere, de har krav på. Det betyder, at de lever et isoleret liv, selvom det faktisk er muligt at hjælpe dem til at udtrykke sig. Det har 22-årig Janni Roldsgaard fra Hobro oplevet. Hun er svær spastiker og bor på centeret Østerskoven i Hobro. Selvom hun er født uden et talesprog, kan hun i dag fortælle om tanker og oplevelser gennem en øjenstyret computer.

- Min computer betyder alt for mig. Den giver mig den stemme, jeg ikke fik med ind i livet, fortæller Janni Roldsgaard.

Få solstrålehistorier

Men mange spastikere, der er begrænset på deres talesprog, når ikke så langt som nordjyske Janni Roldsgaard. Det viser en rundspørge til godt 100 fagfolk, som P1 Dokumentar har lavet. Her svarer lidt over halvdelen, at spastikere, der er begrænset på deres talesprog, ikke får den hjælp, der skal til, og at det frustrerer dem som fagperson.

Hvert år fødes mellem 125 og 130 spastiske børn, og der er omkring 10.000 med diagnosen i Danmark. En rapport fra Statens Institut for Folkesundhed viser, at flere end hver tredje spastiker har et begrænset talesprog.

Hør mere

Torsdag den 28. juni klokken 14.03 sætter P1 Dokumentar fokus på emnet.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk