Specialdyne giver ADHD-børn nattero

Børn med diagnosen ADHD falder hurtigere i søvn og sover bedre, hvis de lægger sig til at sove under en kugledyne. Det viser nye forskningsresultater fra Syddansk Universitet

Børn med diagnosen ADHD falder hurtigere i søvn og sover bedre, hvis de lægger sig til at sove under en kugledyne. Det viser nye forskningsresultater fra Syddansk Universitet. Modelfoto. (© colourbox.com)

Mange ADHD-børn er særdeles urolige om aftenen, og når børnene skal sove udvikler det sig ofte til en frustrerende og langvarig proces for både børn og forældre.

Den nye forskning viser, at kugledynen kan bringe ADHD-børns indsovning ned på niveau med raske børn. Samtidig sover ADHD-børnene roligere om natten under kugledynen.

Bag undersøgelsen står professor og børnepsykiatrisk overlæge Niels Bilenberg fra SDU, og han kalder resultaterne "yderst signifikante". Arbejdet er netop offentliggjort i det internationale tidsskrift Nordic Journal of Psychiatry.

En kugledyne indeholder lydsvage plastickugler, der med punktvise tryk stimulerer kroppen og skaber øget tryghed og ro hos børnene.

Fakta fra undersøgelsen

Kugledynen reducerer indsovningstiden med næsten 40 procent, så ADHD-børnene falder i søvn lige så hurtigt som børn uden ADHD.

Kugledynen reducerede det antal aftener, hvor ADHD-børnene brugte mere end 30 minutter på at falde i søvn fra 19 til 0 procent.

ADHD-børnenes adfærd i skolen er også undersøgt. Når børnene sover med kugledynen bemærker lærerne, at børnene er mere opmærksomme og bedre kan følge med i skolens aktiviteter.

Kugledyner, som er en dansk opfindelse, er et anerkendt hjælpemiddel, som kommunerne i Danmark ofte bevilger til ADHD-børn.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter