Specialister skal undersøge om irakere blev tortureret for 13 år siden

Slagsmål optrappes. Forsvarsministeriet tvivler på medicinske rapporter om irakere i "Operation Green Desert".

Irakerne siger, at det var danske soldater, der tog dem til fange i 2004 nær Basra, og derefter overlod dem til irakiske myndigheder, som torturerede dem. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Specialisterne i Retslægerådet får snart en usædvanlig opgave.

De skal svare på, om der er grund til at tro, at en gruppe irakere blev udsat for tortur for godt 13 år siden i det sydlige Irak.

Det er næste skridt i det stadig mere omfattende retsopgør om "Operation Green Desert."

23 irakere hævder, at Danmark er medansvarlig for den angiveligt umenneskelige behandling, de blev udsat for.

De siger, at det var danske soldater, der tog dem til fange i 2004 nær Basra, og derefter overlod dem til irakiske myndigheder.

Dommere skal formulerer spørgsmål til læger

Men Forsvarsministeriet forlanger frifindelse. Og man vil ikke umiddelbart nikke til konklusionerne i de lægelige rapporter, som irakernes advokat, Christian Harlang, har indhentet.

- Vi ønsker at få en vurdering af de diagnoser og lægelige synspunkter, som kommer til udtryk i rapporterne, siger advokat Peter Biering, der repræsenterer ministeriet.

Inden retssagen går i gang, skal dommerne i Østre Landsret derfor formulere de spørgsmål, som Retslægerådet skal svare på.

Rådet skal altså udtale sig om de rapporter, som retsmediciner Jørgen Lange Thomsen og andre har udfærdiget efter at have undersøgt 22 af de 23 irakere, der har sagsøgt Forsvarsministeriet.

Både dette og en række andre spørgsmål har parterne været i strid om. Heriblandt det helt afgørende: Hvem tog egentlig de 23 til fange?

- Vi mener ikke, at danske tropper tog nogen irakere til fange under Operation Green Desert. Sagsøgerne blev efter vores oplysninger tilbageholdt af de irakiske styrker, der deltog i operationen, siger advokat Peter Biering.

Efter planen skal retssagen begynde til november og vil herefter strække sig over 50 retsmøder frem til april 2018. Hver iraker kræver en godtgørelse på 60.001 kroner.

Processen er dog blevet forsinket i lang tid.

/ritzau/

Facebook
Twitter