Speciallæge i smertebehandling jubler over danskers krav til medicinsk cannabis

Tina Horsted har åbnet en privat klinik, der tilbyder medicinsk cannabisbehandling, og hun vil væk fra den gængse opfattelse af, at brug af medicinsk cannabis tolkes som et misbrug.

Tidligere overlæge på Rigshospitalet, Tina Horsted, har netop åbnet en privat smerteklinik i København, hvor hun tilbyder medicinsk cannabis-behandling.

Danske Marianne Højgaard Jensen mener, at det er brud på menneskerettighederne, når hun nægtes adgang til medicinsk cannabis af det danske sundhedsvæsen.

Derfor kommer hendes sag nu for FN’s Menneskeretskomité, der så skal vurdere, om der er tale om brud på menneskerettighederne.

Tidligere overlæge på Rigshospitalets Tværfaglige Smertecenter, Tina Horsted, mener, det er fantastisk, at Marianne Højgaard Jensens sag bliver behandlet i FN’s Menneskeretskomité.

- Det at benytte sig af cannabis som smertelindring bliver tolket som et misbrug og ikke en medicinsk behandling. Det mener jeg simpelthen ikke er rimeligt overfor patienter, som er i smerter, og som oplever lindring ved brug af medicinsk cannabis, siger Tina Horsted, der i dag driver en privat smerteklinik i Farvergade i København.

Tilbyder medicinsk cannabis-behandling

Her tilbyder hun blandt andet medicinsk cannabis til smertelindring. Cannabis er ikke ulovligt i Danmark, når man anvender det medicinsk og får det via en læge, der udskriver en recept på et magistralt produkt fremstillet på et apotek.

- Det er en stor misforståelse, at cannabis er ulovligt til medicinsk brug i Danmark. Men patienter oplever at blive afvist på danske hospitaler, som ikke vil tilbyde medicinsk cannabis, selvom de rent faktisk har mulighed for det, siger Tina Horsted.

Hun håber, at Marianne Højgaard Jensens sag fører til, at man som patient ikke bliver tvunget ud i traditionelle smertelindrende behandlinger, oftest med bivirkninger til følge, før medicinsk cannabis bliver en mulighed.

50.000 danskere selvmedicinerer

Der findes ingen statistik over, hvor mange danskere der medicinerer sig selv med cannabis, men Medicinsk Cannabis Forening Danmark vurderer, at 50.000 danskere kontinuerligt benytter sig af cannabis mod smertelindring.

En vurdering, Tina Horsted er enig i.

- Jeg oplever en enorm efterspørgsel på min klinik, hvor 25 procent af mine patienter efterspørger medicinsk cannabis. Og det er vidt forskellige typer. Lige fra en gammel mormor der har to pot-planter i sin baghave, som hun koger te på, til unge mennesker med sklerose, der er plaget af muskelspasmer og store smerter.

Tina Horsted ønsker, at medicinsk cannabis bliver et produkt, man som læge kan behandle med på lige fod med andre smertelindrende medikamenter, der allerede er på markedet.

- Jeg efterlyser mulighed for at springe over de meget konservative og traditionelle rammer, som det danske sundhedssystem er placeret i, til i højere grad at efterkomme patienternes ønsker.

Marianne Højgaard Jensens advokat, Poul Hauch Fenger, vurderer, at sagen tidligst kommer for FN’s Menneskerettighedskomité om otte-ti måneder.

Facebook
Twitter