Speciallæger efter nyt besøg hos danske børn i IS-fangelejr: 'Skal evakueres inden for måneder'

Udover psykiske problemer lider børnene af undervægt og andre infektioner.

Al-Roj-lejren i 2019.

De danske børn i fangelejren al-Roj i Syrien får det dårligere og dårligere.

Et hold af danske speciallæger har for nylig besøgt den kurdisk kontrollerede lejr. Her har de undersøgt tre af de fem danske børn, som sidder fanget i lejren med deres mødre, som ifølge myndighederne var en del af Islamisk Stat.

Allerede tidligere på året kom lokale læger med en alarmerende vurdering af børnenes tilstand, og nu har to børnelæger og en psykolog udsendt af Udenrigsministeriet undersøgt børnenes tilstand.

Og konklusionen er klar: De har fået dårligere, siden danske læger for et år siden undersøgte børnene.

Det fremgår af lægernes rapporter fra besøget i maj, som DR Nyheder har set.

Her anbefaler lægerne, at en femårig dreng hurtigt bliver evakueret med sin mor til Danmark, fordi han bør indlægges og udredes for luftvejsproblemer.

Drengen har tiltagende øre-næse-hals-problemer, der påvirker hans søvn og gør, at han hører dårligt.

- Det kan påvirke hørelse, sprog og kognitiv udvikling i svær grad, skriver lægerne.

Drengen er desuden ifølge lægerne præget af angst og uro, og han lever med en granatsplint i armen. Da lægerne sidste gang var i lejren i maj 2021, var de ikke i samme grad bekymret for drengen.

  • Unicef konkluderede i maj 2021, at der er indkvarteret over 2.500 personer i Al-Roj-lejren. (Foto: Delil Souleiman © AFP or licensors)
  • Lejren har været i brug siden 2015. Nødhjælpsorganisationen REACH har vurderet, at her er lige dele mænd og kvinder, og 60 procent er børn og unge under 18 år. (Foto: Delil Souleiman © AFP or licensors)
  • Al-Roj-lejren er væsentligt mindre end al-Hol-lejren. Iagttagere vurderer desuden, at miljøet er mildere i Al-Roj-lejren. (Foto: AHMED MARDNLI)
1 / 3

Lægerne anbefaler også, at to brødre på fire og tre år bliver evakueret i løbet af måneder til Danmark med deres mor.

Børnene blev ikke evakueret sidste efterår, fordi deres tre mødre har fået frataget dansk statsborgerskab og dermed ikke levede op til regeringens krav om evakuering til Danmark.

Her hentede Danmark tre kvinder og deres i alt 14 børn med dansk statsborgerskab hjem fra lejrene. Det skete på anbefaling fra PET, fordi sikkerhedsstituationen i lejrene var forværret.

Modtager antidepressiv medicin

De to brødre, som lægerne har undersøgt, er plaget af angst, raseri og uro, fremgår det af de nye rapporter. Lægerne er særligt bekymret for den ældste bror på fire år.

- Drengen har stadig svære problemer med angst og raseri, står der i rapporten.

- Det vurderes ikke, at der er yderligere muligheder for udredning og behandling lokalt.

DR Nyheder har tidligere beskrevet, hvordan han af de faste læger i den syriske fangelejr al-Roj var blevet diagnosticeret med både ptsd og adhd.

Han modtager antidepressiv medicin, som ifølge de danske læger ikke gives til børn i Danmark.

- På trods af lokal behandling med antidepressiv medicin vurderes det, at der er et presserende behov for udredning og behandling i børnepsykiatrisk regi.

Begge brødre er svært undervægtige.

- Væksthæmmet i svær grad, skriver lægerne om den ældste bror og tilføjer desuden, at det er tiltagende.

Den yngste bror lider af diarré. Han har dog ifølge lægerne ikke behov for akut udredning.

Den femårige dreng er et af de børn, som ikke må komme hjem sammen med sin mor. Her tilses han af en læge. Foto: Privat (© RTC)

Regeringen ændrer ikke kurs efter lægebesøg

Den socialdemokratiske regering har tilbudt at evakuere børnene ad flere omgange, men mødrene er ikke velkomne i Danmark. Derfor er der indtil nu ikke sket noget i sagen.

Heller ikke selvom danske speciallæger efter sidste års besøg i lejren konkluderede, at børnene burde blive evakueret sammen med deres mødre, fordi mødrene er deres primære omsorgsperson.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) ønsker ikke at stille op til interview om lægernes nye konklusioner.

Men lægernes vurdering får ikke regeringen til at ændre mening, lyder det i et skriftligt svar:

- Vores tilbud står ved magt. Vi vil gerne hjælpe børnene ud, men det kræver, at deres mødre samtykker til det, skriver Jeppe Kofod (S).

- Derfor vil jeg gerne sende endnu en appel til de her fremmedkrigerkvinder: Lad os nu hjælpe jeres børn. Vi er klar til at rykke hurtigt, hvis vi får lov.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og regeringen ønsker kun at hente de danske børn hjem. Mødrene er ikke længere danske statsborgere og er ikke velkomne, fordi de vendte Danmark ryggen og rejste til Syrien og Islamisk Stat. (Foto: Philip Davali © Ritzau Scanpix)

Advokat: Børnene er meget syge

Advokat Knud Foldschack repræsenterer to af de kvinder, der har børn i al-Roj-lejren.

Han mener slet ikke, at regeringens tilbud om at evakuere børnene kan kaldes et rigtigt tilbud. Særligt fordi læger og eksperter har vurderet, at det kan skade børnene at blive skilt fra mødrene, som de i årevis har været alene med i lejrene.

- Jeg tror ikke, der er særligt mange mødre, der vil give afkald på deres børn, hvis de ved, at deres børn kun kan få den rigtige behandling, hvis mødrene er med, siger advokat Knud Foldschack.

Han er også medstifter af organisationen Repatriate The Children Denmark (RTC), som arbejder på at få alle kvinder og børn til Danmark.

Knud Foldschack mener, at de udsendte lægers konklusioner bør få regeringen til at ændre holdning.

- Børnene er meget syge, de lider og risikerer at dø. Der er kun én løsning for mig, og det er at tage dem hjem sammen med deres mødre, siger Knud Foldshack.

- Dermed kan kvinderne også komme for en domstol herhjemme og få gjort regnskabet op.

En kvinde med to børn har ikke villet lade sig undersøge af de danske læger. Det er derfor uvist, hvordan børnenes tilstand er.