Spejderlejre og ungdomsstævner er i samme pulje som festivaler: 'Vi er grundlæggende rystede'

DIF vurderer, at op mod 100.000 danske børn kan få spoleret sommerplanerne.

- De har siddet og gloet ind i en skærm i et år, og de har så meget behov for at komme ud og lave nogle sjove aktiviteter og være sammen med andre, siger lejrchef. (Foto: Frederik Andreas jørgensen © Scanpix)

Det er helt uforståeligt, at Folketingets ekspertgruppe har sidestillet sommerlejre og sportsstævner for unge med store musikfestivaler.

Det mener Dansk Ungdoms Fællesråd og Danmarks Idrætsforbund.

- Vi er grundlæggende rystede over, at man sammenligner festivaler med sommerlejre for børn og unge. Vi mener, der er meget stor forskel på, om man samles som spejder rundt om bålet og eller på en festival, hvor der er høj musik og masser af alkohol, siger Chris Preuss, der er formand for Dansk Ungdoms Fællesråd.

Det var i fredags, at ekspertgruppen kom med sine anbefalinger, som Folketinget nu skal forhandle om.

Her frarådes det blandt andet, at der sker overnatning på lejrene, hvis der er over 500 deltagere.

I praksis betyder det dødsstødet til sommerens lejre og sportsstævner, fortæller Morten Mølholm, direktør i Danmarks Idrætsforbund, der undrer sig over, at overnatninger var tilladt sidste sommer - da epidemien var på et helt andet sted.

- Jeg kan love dig for, at vores klubber og foreninger kan håndtere overnatning, uden det begynder at blive farligt i forhold til smittespredning.

- Vi gjorde det jo sidste år, så det er underligt, at det skal være anderledes i år, hvor der endda vil være mange flere vaccinerede, siger han.

'Det ville vi blive enormt kede af'

Dansk Ungdoms Fællesråd tør ikke komme med et bud på, hvor mange det eventuelt ville komme til at ramme, hvis anbefalingerne bliver vedtaget i sin nuværende form.

DIF vurderer forsigtigt, at cirka 100.000 børn og unge pludselig vil blive påvirket.

- Det ville vi blive enormt kede af, fordi vi ved, at der er rigtig mange børn og unge, der har mistrivedes det sidste år, og vi vil gerne give dem et frirum og nogle gode oplevelser til sommer, siger Chris Preuss.

Hør Chris Preuss fortælle mere:

Børnene skal væk fra skærmen

Et af de arrangementer, det kan gå ud over, er spejderlejren Sølandslejr ved Svendborg. Her står man til at skulle skære omkring 150 deltagere fra, så man ikke overskrider loftet for 500 overnattende deltagere.

- Det er jo ikke en festival, hvor man har druk og fest. Det er jo ikke vores fokus, siger Rikke Harpøth.

Og det ville være meget synd for den gruppe, lyder det fra lejrchef Rikke Harpøth.

- De har siddet og gloet ind i en skærm i et år, og de har så meget behov for at komme ud og lave nogle sjove aktiviteter og være sammen med andre.

- Jeg ville blive meget, meget ked af det, hvis vores lejr ikke kunne afholdes, for den har vi arbejdet på i tre år. Jeg ved, at der er rigtig mange børn i Danmark, der har glæder sig til den her lejr, siger Rikke Harpøth.

Forhandlingerne om afholdelse af sommerens store arrangementer ventes at begynde senere på ugen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk