Spildevandsforlig: Millionregning til kommune

Forlig om bekostelig spildevandsrensning sender millionregning til Svendborg kommune.

(© DR)

Tidligere på ugen kom det frem, at Svendborg kommune og garveriet Scan-Hide havde indgået forlig om en millionregning for rensning af virksomhedens spildevand.

Det kom også frem, at Scan-Hide havde betalt 2,8 mio. kr., og at begge parter var glade for at afslutte den årelange strid.

Oplysning holdt hemmelig

Men en helt central oplysning blev holdt hemmelig - nemlig, at kommunen for at undgå et gigantisk sagsanlæg gik med til at betale 1,8 mio. kr. af spildevandsregningen.

Det fremgår af forligsaftalen og andre dokumenter, som DR Nyheder har fået aktindsigt i.

Kommunen og Svendborgs borgere har ellers gennem årene allerede betalt store millionbeløb i forbindelse med garveriets spildevand.

2006: Lukrativ pris på spildevand

For at forstå sagen skal vi tilbage til 2006, hvor Scan-Hide og den daværende Egebjerg kommune indgik en aftale, der sikrede garveriet en lukrativ pris for rensning af virksomhedens forurenede spildevand på det kommunale rensningsanlæg.

Aftalen var på papiret uopsigelig før 2017, men det viste sig, at beløbet slet ikke kunne dække de op mod ti millioner kroner, rensningen årligt kostede det kommunalt ejede spildevandsanlæg. I stedet blev størstedelen af beløbet sendt til Svendborgs borgere, der siden 2006 og de følgende år har betalt en højere spildevandstakst, så garveriet kunne slippe billigt i henhold til aftalen.

Ulovlig aftale

Siden hen har Statsforvaltningen erklæret aftalen ulovlig, fordi den strider mod princippet om, at det er forureneren, der skal betale.

DR Nyheder har tidligere kunnet fortælle, at den ulovlige spildevandsaftale siden 2006 mindst har kostet kommunen og Svendborgs borgere 30 mio. kr. til sammen. Blandt andet på grund af et knap 15 mio. kr. dyrt rensningsanlæg, som kommunen byggede til Scan-Hide og ikke mindst forhøjede spildevandsregninger til borgerne - især mellem 2006 og 2009.

Kun krav om 5 mio. kr.

Men Svendborg Spildevand A/S har alligevel kun krævet fem millioner af Scan-Hide, fordi den ulovlige aftale først kunne brydes i efteråret 2010, da den formelt blev erklæret ulovlig. Og det er regningen af den spildevandsrensning, der ligger herefter, som man har forsøgt at kræve tilbage af Scan-Hide, men nu har indgået forlig om.

Dermed har kommunen og spildevandsselskabet opgivet alle muligheder for at få et større beløb hjem.

Frygt for erstatningskrav

I stedet er kommunen altså nu gået med til at betale 1,8 mio. kr. af millionregningen af frygt for en sag om kontraktbrud, bekræfter bestyrelses formand i Svendborg Spildevand A/S, Flemming Madsen, over for DR Nyheder. Han har dog ingen yderligere kommentar og henviser til Svendborgs borgmester Curt Sørensen (S)

Scan-Hide har i dag bygget sit eget spildevandsanlæg.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Svendborgs borgmester Curt Sørensen (S).

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter