Spillemyndigheden lukker ned for gambling-sider til børn og unge

Teleindustrien skal blokere seks konkrete hjemmesider, hvor børn gambler.

Flere danske unge har tabt tusindvis af kroner på skinbetting med genstande fra onlinespillet Counter-Strike, som er meget populært inden for e-sport (arkivfoto). (Foto: Lino Mirgeler)

Retten på Frederiksberg har i dag afgjort, at teleselskaberne 3 og TDC skal blokere for adgangen til en række hjemmesider, der udbyder såkaldt skinbetting.

Det er en slags pengespil, der udspringer af skydespillet Counter Strike og tiltrækker børn ned til 10 år. De køber værdifulde udsmykninger til deres virtuelle våben, som de bruger som indsats i forskellige onlinecasinoer.

Seks af den type spilsider har Spillemyndigheden nu for første gang fået nedlagt forbud overfor, så de fremover ikke kan tilgås via danske internetudbydere.

- Hjemmesiderne udbyder spil i Danmark, som kræver tilladelse efter spilleloven og en sådan tilladelse foreligger ikke, oplyser Spillemyndigheden i kendelsen.

Vigtigt signal

Hos Center for Ludomani er man positiv over for Spillemyndighedens blokeringer og kalder det en god begyndelse.

- Det er en rigtig god nyhed, for vi synes ikke på nogen måde, det er heldigt, at børn kan sidde og spille på de her sider, uden nogen form for hindring, siger Henrik Thrane Brandt, der er souschef hos Center for Ludomani, til P1 Orientering.

Dog løser det ikke hele problemet, fordi udbuddet af skinbetting-sider er langt større, og der hele tiden kommer nye til.

- Der kan jo dukke nye sider op, lige så hurtigt som de andre bliver lagt ned, så der er et stort arbejde for Spillemyndigheden med at forfølge den alle. Men det er i hvert fald et signal om, at sådan noget vil vi ikke have i Danmark, siger Henrik Thrane Brandt fra Center for Ludomani.

Teleindustri accepterer blokering

Hos Teleindustrien, som er teleselskabernes brancheorganisation, har de ikke noget problem med, at branchen nu skal blokere for skinbetting-sider.

- Det er ikke fordi, vi vil forsvare skinbetting, og vi sætter ikke spørgsmålstegn ved, om Spillemyndigheden skal håndhæve spilleloven. Men det må ikke ske frivilligt, og derfor skal det ske via en domstolsprøvelse, siger Jakob Willer, direktør i Teleindustrien, til P1 Orientering.

For deres branche er det nemlig en principsag, at det er domstolene, der afgør, hvad der skal blokeres.

- Det er ret indgribende at afskære danskere fra dele af internettet, så det skal gå via retssystemet. Det ville være en glidebane, hvis vi skal håndhæve det som private selskaber, siger Jakob Willer.

1 ud af 5 er afhængig

En rundspørge, som P1 har foretaget via et anonymt spørgeskema på Facebookgrupper for Counter Strike-spillere, gav mere end 400 besvarelser fra børn i alderen 9 til 17 år. Her svarede 96 procent, at de har prøvet skinbetting.

Knap halvdelen af dem, der har svaret på rundspørgen oplyser desuden, at de gambler med skins ugentligt eller oftere. Og en ud af fem siger, at de opfatter sig selv som afhængig af skinbetting.

P1 har i efteråret undersøgt, hvilke hjemmesider danske børn bruger til blackjack, roulette og andre pengespil med skins som indsats. Vi har identificeret 14 aktive hjemmesider, hvor danske børn oplyser, at de bruger skins fra Counter-Strike som indsats. Der findes dog et langt større antal skinbetting-sider på nettet, så det reelle tal kan være større.