Spionchefers medierundtur i FE-sag giver håb i cellen hos terrordømte Ahmed Samsam

Spionchefer og chefredaktører bliver indkaldt som vidner i retssag, hvor Ahmed Samsam har stævnet FE og PET.

Ahmed Samsam i retslokalet i Spanien. Her blev han idømt otte års fængsel. Senere blev dommen konverteret til seks år i Danmark.

Kom de to danske efterretningschefer til at sige for meget, da de før jul mødtes med en række medier for at advare dem mod at bringe statshemmeligheder?

For på møderne nævnte de blandt andet den terrordømte Ahmed Samsam.

Og derfor mener hans advokat, at mediebesøgene kan være med til at få renset Samsams navn.

Indtil nu har efterretningstjenesterne PET og FE ikke sagt noget om kendskabet til den terrordømte mand, men hvordan kan der så være hemmelige oplysninger om ham, som medierne ikke må offentliggøre?

Det spørger hans advokat om.

- Ingen efterretningschefer tyer til så drastisk et middel at gå til den frie presse og prøve at lægge låg på en sag, medmindre der er noget i sagen, siger advokat Erbil Kaya.

Ahmed Samsam fik for fire år siden en lang fængselsstraf i Spanien for at have tilsluttet sig Islamisk Stat, men ifølge DR's oplysninger sendte PET og FE ham af sted til Syrien.

I december stævnede Ahmed Samsam så de danske efterretningstjenester for at få dem til at vedkende sig, at han var udsendt som agent og fejlagtigt er sendt bag tremmer.

Derfor kalder Erbil Kaya det 'en gave til sagen', at landets to spionchefer var på rundtur hos flere mediechefer.

- Det kan vi bruge, fordi det sandsynliggør, at Ahmeds version af historien er rigtig, siger advokaten.

Møder kredsede om tre sager

Cheferne for PET og FE tog alvorssnakkene med medierne, efter fire efterretningsfolk i december blev anholdt mistænkt for læk af 'højtklassificerede oplysninger' til medierne.

På møderne havde spioncheferne Finn Borch Andersen (PET) og Svend Larsen (FE) dette budskab med:

Ikke nok med, at fire efterretningsfolk risikerer lange fængselsstraffe for læk. Også medier og journalister kan straffes for at viderebringe sådanne læk.

Flere chefredaktører har efterfølgende fortalt, at tre sager blev nævnt på møderne: Sagen om FE's kabelsamarbejde med amerikanske NSA, sagen om efterretningstjenesternes hemmelighedsstemplede vurderinger af de danske børn i de syriske lejre og sagen om Ahmed Samsams arbejde for PET og FE.

Weekendavisens chefredaktør, Martin Krasnik, var til et af møderne. Her deltog kun Svend Larsen, og ifølge Krasnik nævnte FE-chefen af sig selv de tre historier.

- Han siger helt præcist, at de her tre historier kan indeholde ting, som er strafbart for medierne at videregive efter paragraf 109, har Martin Krasnik fortalt.

'De bliver indkaldt som vidner'

Advokat Erbil Kaya vil nu bruge møderne, når han sammen med Ahmed Samsam trækker FE og PET i retten.

Her vil advokaten nemlig indkalde PET-chef Finn Borch Andersen, FE-chef Svend Larsen og chefredaktørerne som vidner i sagen.

- Sagen bliver specifikt nævnt som et af eksemplerne på, at man kan komme til at hæfte strafferetsligt for at bringe flere nyheder i den sag. Det gør man jo ikke for sjov, og hvis der ikke er hold i den, siger Erbil Kaya og fortsætter:

- Vores problem er, at efterretningstjenesterne hverken vil be- eller afkræfte, at Ahmed Samsam var agent for dem, og vi skal prøve at bevise eller sandsynliggøre det modsatte.

Usikkert hvad de vil sige

Advokaten erkender, at de to spionchefer nok ikke kommer til at bidrage til sagen, der endnu ikke er afsat tid til i retten.

Samme vurdering har juraprofessor Frederik Waage fra Syddansk Universitet.

- Retten kan afvise vidneførsel, hvis man for eksempel påberåber sig, at man ikke kan vidne af hensyn til statens sikkerhed eller forholdet til fremmede magter.

Alligevel forstår juraprofessoren godt forsøget på at inddrage møderne i retssagen, fordi efterretningstjenesterne er ekstremt lukkede.

- Hvis mediernes beskrivelser var helt uden substans, og FE ikke kendte til ham som person, ville han vel næppe blive genstand for en samtale til skræk og advarsel for chefredaktørerne.

Giver håb i fængselscellen

Hans Jørgen Bonnichsen tvivler heller ikke på, at efterretningstjenesternes chefer vil forblive tavse. Han er selv tidligere operativ chef i PET.

Alligevel anser han det for positivt at kunne indkalde chefredaktørerne som vidner.

- Det er da i allerhøjeste grad en gave for Samsam, for her ligger det jo implicit i ordene, at man har ført ham som agent, og der styrker man jo den sag, han har, siger han.

Han er overrasket over, at efterretningscheferne har holdt møder med medierne.

- Det ville ligge mig så fjernt at holde sådan et møde overhovedet, og jeg ville slet ikke have nævnt sagen. Men jeg ved jo ikke, hvad der er foregået inde i hovederne på dem, siger han.

For Ahmed Samsam har møderne vakt glæde, fortæller hans advokat.

- Han har råbt op om de her ting og følt, at ingen ville lytte til ham, siger Erbil Kaya.

- Nu føler han, at der er blevet slået hul på hans version, og at der er noget fra officiel side, der sandsynliggør, at det, han siger, rent faktisk passer.

Men forstår du ikke, at efterretningstjenesterne ikke kan gå ud og bekræfte samarbejdet med hemmelige kilder?

- Jo, det har jeg fuld forståelse for. Men når det går galt med en kilde som i dette tilfælde med Ahmed Samsam, så er der heller ikke nogen tvivl, om at PET og FE skal beskytte dem, de har hvervet.

Må ikke bekræfte kilder

I loven om PET's arbejde står der, at efterretningstjenesten af hensyn til kildernes sikkerhed ikke må be- eller afkræfte, om en person har arbejdet som agent for PET.

Det samarbejde er noget af det allermest hemmelige for en efterretningstjeneste.

Derfor har PET for eksempel heller aldrig bekræftet Jyllands-Postens meget omtalte historie fra 2012 om, at en mand ved navn Morten Storm havde arbejdet som civil agent.

Heller ikke selvom Morten Storm i 2020 fik tildelt en erstatning fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikring for sit arbejde.

Derfor overrasker det også tidligere PET-chef Hans Jørgen Bonnichsen, hvis cheferne for FE og PET har nævnt den specifikke sag om Ahmed Samsam.

- Man er tæt på at bryde med nogle eviggyldige principper, om at man aldrig – uanset hvor klart og tydeligt det fremgår af mediedækning eller lignende – bekræfter et samarbejde med en kilde.

Hverken PET eller FE har ønsket at kommentere denne historie.

Denne artikel er skrevet i samarbejde med Berlingske.